Starosta z Nového Jičína: Občané by měli dostat příležitost se vyjádřit

23.06.2013 10:44

Podle starosty Jaroslava Dvořáka (ČSSD) je současná politická kauza ostuda, která poškozuje slušné komunální politiky, a to napříč politickým spektrem. Uvítal by tak jednobarevnou vládu ČSSD. On sám je starostou teprve od února minulého roku. Do jaké míry se mu zatím podařilo naplnit jeho cíle? V gesci má sociální oblast a věnuje se ji také v krajské radě Moravskoslezského kraje. Jak hodnotí problémy s jejím financováním a jak se mu daří se s nimi vypořádat?

Starosta z Nového Jičína: Občané by měli dostat příležitost se vyjádřit
Foto: novy-jicin.cz
Popisek: Náměstí v Novém Jičíně

 

Pane starosto, podle vašich slov měla tato vláda již dávno rezignovat. Co nyní říkáte na největší politický skandál, který ve své historii zažila ČR a který způsobil demisi premiéra a tím i pád vlády? A domníváte se, že by tak měly být předčasné volby?

Je to obrovská ostuda, která nás výrazně poškozuje i v zahraničí. Rezignace premiéra byla jediným možným řešením. Jednoznačně preferuji předčasné volby. Občané by měli dostat příležitost se vyjádřit. Politici tu totiž nejsou pro sebe, ale právě pro občany.

Musím říci, že to, co se děje v nejvyšších patrech politiky, poškozuje slušné komunální politiky /a to napříč politickým spektrem/.

Domníváte se, že by kauza mohla pomoci ČSSD, jež by tak mohla po volbách vládnout sama, obdobně jako Směr-SD na Slovensku?

Myslím, že ano. A určitě bych takovou vládu uvítal. Samozřejmě na ni bude kladena obrovská odpovědnost. Na druhé straně si sama bude zodpovídat za svoje činy. Teď jde o to, aby byli naši vyslanci v této vládě kvalitně připraveni a ve svém oboru byli odborníky /což se o většině těch nynějších ve vládě v demisi říci nedá/.

Starostou jste od loňského února, kdy jste po rezignaci nahradila Břetislava Gelnara . Jedním z vašich cílů bylo zastavit odliv obyvatel z města a zajištění dostatku pracovních příležitostí, v rámci čehož jste se chtěl zaměřit mimo jiné na přilákání investorů. Do jaké míry jste byl zatím úspěšný? Jaká je v současnosti ve městě nezaměstnanost? A jaké jsou zde pro obyvatele pracovní příležitosti?

Zaměstnanost musí být prioritou starosty. Mým úkolem je přinejmenším udržet tu stávající. Proto mám pravidelné schůzky s řediteli největších podniků v Novém Jičíně – Varrocu /Indové/ a Visteonu /USA/ oboje bývalý Autopal, VOP.CZ, Tonaku aj., kde komunikujeme o vzájemné spolupráci. Tyto podniky zaměstnávají cca 4,5 tis. převážně novojičínských občanů či obyvatel z Novojičínska. A kdyby město některý ze zahraničních zaměstnavatelů opustil, byla by to pro region katastrofa.

Dále velmi intenzivně komunikuji příchod nového velkého investora, ale to je ještě v plenkách a nechtěl bych to zakřiknout. Jednání jsou velmi obtížná a musím říci, že bývalá vedení podcenila situaci a vhodnou dobu před 10-15 lety a zanedbala rozvoj průmyslového parku.

Co se týká nezaměstnanosti, nejsme na tom nejhůře – cca 8,2%, ale pořád je co zlepšovat.

Častým problémem bývá ve městech také zajištění dostatku ubytovacích služby pro seniory a celkově financování sociální oblasti. Jak byste hodnotil situaci v Novém Jičíně?

Sociální oblast mám ve svojí gesci na městě a věnuji se jí i v krajské radě Moravskoslezského kraje. Podfinancování ze strany MPSV je obrovské a kraj potažmo město nejsou v lehké situaci. Přesto si myslím, že problematiku ve městě zvládáme dobře. Máme prakticky pokryty všechny soc. potřeby občanů, ať již rodičů s dětmi, seniorů, handicapovaných či nepřizpůsobivých atd. Od nástupu nového vedení v roce 2010 se finance do sociální oblasti navýšily o cca 10%. Ale cítím, že to je již strop.

Co se týče seniorů. Máme ve městě dva domovy pro seniory, jejichž zřizovatele je kraj /s krajem samozřejmě velmi úzce spolupracujeme/, dále máme tři domovy s pečovatelskou službou /sociální byty s výhodnými nájmy pro seniory/. Pokrytí je dobré, na druhou stranu vnímáme demografickou křivku. Proto jsme vytvořili pracovní komisi, která řeší problematiku ubytování pro seniory do budoucna /např. formou jakýchsi bytových domů pro seniory/.

Jaké investice čekají město v druhé polovině roku?

Investice jdou do mnoha desítek milionů korun. Je rozjeto několik velkých projektů:

1.       dokončení stavby separačního dvora

2.       začneme budovat Lesopark Skalky

3.       začneme budovat cyklostezku Nový Jičín – Hostašovice /pokud získáme dotaci, po bývalé trati zničené povodněmi v roce 2009/

4.       pokračování revitalizace hotelu Praha

5.       započetí přestavby přístavby hotelu Praha na společensko-kulturní centrum

6.       vybudování expozice generála Laudona v Návštěvnickém centru

7.       vybudování regeneračně-sportovní zóny pro seniory v DPS

8.       dokončení I. etapy výstavby nákupního centra Tabačka /soukromý investor/

9.       zateplení pěti objektů – mateřské a základní školy, azylový dům aj.

10.   velká výstavba chodníků v místní části Žilina, ale i v dalších místních částech

11.   proběhne několik velkých projektů na mateřských a základních školách z ROPu Moravskoslezsko

12.   opravíme pomník J. G. Mendela

13.   dokončíme regeneraci sídliště Bezručova – Riegrova a budeme pokračovat na dalších sídlištích

14.   výměna sedadel v Beskydském divadle

15.   vytvoření více oddělení mateřské školy v prostorách základní školy

16.   aj. projekty např. v místních částech

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…