Starostka Berouna: Na vyšší politiku nemám žaludek

12.08.2013 17:40

Pokud budou parlamentní volby v říjnu, zvítězí podle Šárky Endrlové (NEZÁVISLÍ BEROUŇÁCI) ČSSD a z pravicových stran bude nejsilnější TOP 09. Ona sama toho stihla v životě již hodně, co ji ale vedlo do politiky a jaké jsou její cíle a ambice do budoucna? Jak se snaží radnice vypořádat s důsledky procesu suburbanizace či s problematikou hazardu? Nejen na to odpovídala pro ParlamentníListy.cz

Starostka Berouna: Na vyšší politiku nemám žaludek
Foto: archiv starostky
Popisek: Starostka Šárka Endrlová (Nezávislí Berouňáci)

Paní starostko, vy osobně jste toho v životě stihla za poměrně krátkou dobu hodně. Jste matka dvou synů, zkusila jste si vlastní podnikání a nyní jste starostkou. Co vás do politiky vlastně vedlo, a co je vaší prioritou do budoucna? Budete se chtít politice věnovat nadále? Máte například ambice kandidovat do vysoké politiky?

Do komunální sféry jsem se dostala úplnou náhodou, ale dnes už jsem za tu příležitost ráda. Mám možnost v rámci Berouna ovlivňovat chod nejrůznějších věcí a výsledky práce vidím pak doslova na každém kroku. Vyšší ambice ale nemám. Jsem si velmi dobře vědoma toho, co umím a co mohu nabídnout, ale na vyšší politiku se necítím. Nemám na ni žaludek a nejsem připravena jí obětovat svoji osobnost, ideály, ale hlavně soukromí a rodinu.

Co je nyní vaší osobní prioritou do konce volebního období? Starostkou jste se stala v roce 2011, kdy jste nahradila tehdejšího starostu Tomáše Havla. Budete se tak snažit příští rok mandát obhájit a pokračovat v městských ,,reformách“?

Považuji za slušnost v příštích volbách znovu kandidovat a pokusit se obhájit svoji pozici. Mám spoustu rozdělané práce, a pokud dostanu od občanů Berouna mandát v ní pokračovat, budu ráda. Mou hlavní motivací jsou moje děti, které už budou od září obě školou povinné. Není mi jedno, co se v našem městě děje, kam směřuje, jak hospodaří a co nabízí svým obyvatelům. Nemyslím si ale, že dělám nějaké "reformy". Od začátku tvrdím, že pouze používám svoje manažerské a podnikatelské zkušenosti ve vedení samosprávy. Beroun má ideální velikost, kdy si ještě lidé hodně vidí do talíře, znají se, hodně si poví přímo na ulici, na náměstí na trhu nebo v hospůdce u piva. O to víc se musím snažit lidem naslouchat a pracovat s jejich názory a podněty.

Příští rok měl být supervolební, volby do PS nás ale zřejmě nakonec čekají již v říjnu. Jaký odhadujete výsledek a proč?

V den kdy vám odpovídám, tj. mezi nevyslovením důvěry Rusnokově vládě a avizovaným rozpuštěním sněmovny v příštím týdnu, si myslím, že pokud budou v říjnu předčasné volby, zvítězí ČSSD a z pravicových stran bude nejsilnější TOP 09. Větší podrobnosti si netroufám odhadovat.

Jak jste uvedla loni pro naše stránky, jedním z největších problémů Berouna je vysoký počet heren v centru města. Neuvažujete tak o regulaci nebo dokonce o úplném zákazu hazardu ve městě? A vítáte rozhodnutí ÚS, který dal  za pravdu obcím a vyškrtl z novely loterijního zákona ustanovení, které umožňovalo provozovat videoloterijní terminály povolené Ministerstvem financí až do konce roku 2014?

Herny jsou velké téma, které má několik rozměrů: hazard je dobrý sluha, ale špatný pán a ti, kdo mu propadnou, ruinují bezohledně sebe i své blízké. Na druhé straně je to ale podnikání jako každé jiné a v případě Berouna představuje cca 16 mil příjmů do městského rozpočtu ročně, což jsou více než 4% našich celkových příjmů. V minulém roce jsme se dlouho zabývali právě tím, že mnohé herny dostaly licenci od MF do konce roku 2014 a obce byly vůči tomu bezmocné. V Berouně jsme se nakonec rozhodli jít cestou řešení veřejného pořádku a omezení provozní doby veškerých podniků na území města. S hernami jsme nastolili kompromisy a do konce roku 2014 jsme zatím rozhodnuti ponechat status quo. Problematika heren je ale nepochybně silné téma pro příští zastupitelstvo a tím i pro příští volby.

Jaké škody napáchaly v Berouně povodně a jaké předpokládáte náklady na opravy?       

Oproti roku 2002 byla letošní povodeň v Berouně o mnoho milosrdnější. I tak ale skončila pod vodou řada rodinných domů, desítky sklepů, zahrady, obchodní akademie, stejně jako autobusové nádraží, fotbalové hřiště, in-line dráha a naše cyklostezky. Nekonečné květnové a červnové deště a následně přívalové deště s bouřkami v průběhu uplynulého týdne způsobily velké škody i mimo dosah řek. Škody jsou v řádech desítek milionů, z toho bezmála 40 je na městském majetku.

Do jaké míry se projevuje v Berouně proces tvz. suburbanizace? A jak byste hodnotila v současnosti dostupnost služeb pro obyvatele? Jste spokojená s jejich nabídkou?

Myslím si, že Beroun není úplně typickou ukázkou vámi zmíněné suburbanizace v celé šíři tohoto výrazu, i když s některými průvodními jevy se samozřejmě potýkáme. Propojení starousedlíků s novými obyvateli našeho města, láska k městu a pochopení, že nejen v Praze jde trávit volný čas je při velikosti Berouna ještě možné. Mojí snahou je neustále obohacovat rozsah služeb, které Beroun nabízí a představovat místním obyvatelům možnosti, výhody a šíři naší infrastruktury tak, aby ji využívali a vyhovovala jim. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …