Starostka Luhačovic: Ženy do politiky patří a kvóty jim mohou pomoci

28.11.2014 10:39

Luhačovicím poprvé v historii povládne žena. O tom, jaké budou její první kroky a co by chtěla změnit, jsme hovořili s Marií Semelovou (ČSSD). V rozhovoru, který poskytla naší redakci, okomentovala také koaliční vyjednávání a prozradila nám, proč podporuje zavádění kvót pro ženy.

Starostka Luhačovic: Ženy do politiky patří a kvóty jim mohou pomoci
Foto: archiv starostky
Popisek: historicky první starostka Luhačovic Ing. Marie Semelová (ČSSD)

V čele úřadu jste po komunálních volbách nahradila Františka Hubáčka a jste tak historicky první starostkou města. Čemu přičítáte svůj úspěch a jaký je to pocit být starostkou?

V Luhačovicích vyhrála volby ČSSD. Jelikož jsem byla lídrem této kandidátky a velice zodpovědně jsme připravili program pro následující volební období, myslím si, že toto mohlo být jedním z důvodů, proč jsem byla zvolena starostkou. A tím druhým by mohlo být právě to, že jsem žena.

Být ve vedení jakékoliv společnosti, organizace je především velice zavazující a zodpovědné. Tyto pocity i u mne v této chvíli převládají.

Čeho byste chtěla jako starostka v následujících čtyřech letech dosáhnout tak, abyste své působení na radnici považovala za úspěšné?

V první řadě je nutné dokončit rozpracovaná díla a projekty. Jedná se o rekonstrukci ulice Dr. Veselého, Jurkovičovy aleje. Obě komunikace propojí centrum města s lázněmi a přehradou a stanou se tak příjemnou promenádou. Jako další je nutné vyřešit dopravní situaci a parkování ve městě samém. Tak jako ve většině měst přibývá aut, která je potřeba v určitém čase a místě zaparkovat. Těch míst se samozřejmě nedostává ani Luhačovicím, proto plánujeme vybudování centrálního parkoviště zejména pro bytové a panelové domy, vybudování a rekonstrukci mostů, dořešení dopravní situace včetně křižovatek ve druhé části města. Je potřeba obměnit a dosadit zeleň, vybudovat nové parky, místa pro odpočinek. Cílem je pak vybudování čistého, bezpečného města pro život, práci, lázeňství a rekreaci.

Co je pro vás nyní prioritou pro první rok?

Nejdůležitější bude dotáhnout do konce rozdělané projekty. Jedná se zejména o rekonstrukci ulice Dr. Veselého, která je spojnicí mezi centrem města a lázněmi. A s tím samozřejmě souvisí dobře rozplánovat finanční prostředky města.

Co chcete dělat jinak než váš předchůdce?

Odpověď je velmi krátká – řešit problémy a situace „ženským“ pohledem.

Koalice ČSSD, ANO, TOP 09 a ODS bude vládnout poměrně těsnou většinou a v jednadvacetičlenném zastupitelstvu má 12 členů. Neobáváte se možných komplikací?

Také v minulých letech měla koalice poměrně těsnou většinu – 12 hlasů. Luhačovice jsou poměrně malým městem – máme cca 5100 obyvatel. Proto se u nás nerozhoduje „politicky“, ale ve prospěch obyvatel našeho města. Věřím tedy, že tak jako tomu bylo v minulosti, „zavládne“ zdravý rozum, aby rozhodnutí zastupitelstva byla přínosem pro rozvoj oblasti a spokojenosti občanů.

A jak byste hodnotila průběh povolebních vyjednání? V čem jste se na spolupráci shodli od počátku, a bylo naopak něco, kde jste museli dlouze hledat kompromis?

Povolební jednání nebyla jednoduchá. Nejdříve to vypadalo, že do týdne sestavíme koalici, nakonec vše dopadlo úplně jinak. Mne osobně mrzí, že druhá v pořadí vítězná strana (KDU-ČSL) zůstala v opozici.

V jakém stavu se nacházel úřad starosty, který jste přebírala po svém nástupci? Nemáte obavu, že na vás ze skříně vypadnou nějací kostlivci“?

Úřad i kancelář jsem přebírala průběžně v přátelské atmosféře. Předchozí čtyři roky jsme totiž s panem starostou seděli v sousedních kancelářích – já jako místostarostka. Věděla jsem tedy, co mohu očekávat, co je potřeba řešit prioritně. Ve veřejné funkci není práce nikdy hotová. Proto se může stát, že onen „kostlivec“ může vypadnout i z vlastní skříně.

Počet žen v komunální politice po posledních volbách vzrostlo o procento na 27  %. Vnímáte to jako pozitivní signál? A proč jste se vlastně rozhodla kandidovat vy sama?

Tuto informaci opravdu vnímám jako velice pozitivní. Každá firma, společnost by měla mít své zastoupení vyvážené – ať už jde o muže, ženy, nebo generační složení. A toto byl rovněž jeden z důvodů, proč jsem já kandidovala ve volbách do zastupitelstva města.

Česká republika znovu klesla v žebříčku hodnocení rovnoprávnosti žen ve společnosti a v pořadí 142 zemí obsadila podprůměrnou 96. příčku. Vyplývá to ze zprávy Global Gender Gap Report 2014, kterou v úterý zveřejnilo Světové ekonomické fórum. Za Českou republikou skončily v podstatě pouze rozvojové země, převážně muslimské. Proč máme v tomto ohledu podle vás tak špatné výsledky? Vnímáte je i vy sama, osobně?

Výsledky hodnocení jsou pro mne velmi překvapivé a alarmující. Vnímám ve svém okolí spíše opačnou zkušenost, že ženy mají více možností se uplatnit ať už ve společnosti, v ryze mužských profesích či ve vedení různých institucí.

Jak se stavíte k zavádění kvót pro zastoupení žen ve vedení firem či v politice? Pomáhají, nebo spíše ženám škodí?

V této otázce bych prvně dala důraz zejména na odbornost a poté na „zdravý rozum“. Pokud ale těchto zásad nelze dosáhnout a domluva je obtížná, jsem pro to, aby bylo zajištěno rovnoměrné a vyvážené zastoupení žen zavedením kvót. (Setkala jsem se již mimo jiné s tím, že zavedení kvót požadovali muži…) Zavedení tohoto systému pomáhá ženám v tom, že daleko lépe mohou uplatnit své znalosti a odbornosti, aniž by při tom zároveň musely obhajovat své místo, svou pozici. Práce je pak v daleko příznivější atmosféře, v respektování se navzájem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…