Starostka Němčic nad Hanou: Vládnout této zemi nebude nijak snadné

28.06.2013 7:34

Starostka Ivana Dvořáková (ČSSD) je policejní akcí na úřadu vlády zaskočena a domnívá se, že chování vrcholných politiků značně poškozuje jméno a práci všech, kteří v politice působí. Není si však jistá, že předčasné volby vyřeší problém, který trápí naši společnost. Ve městě je vysoká míra nezaměstnanosti. O tom jak se situaci snaží řešit, ale i o prioritách které má jako radní Olomouckého kraje se svěřila našim stránkám.

Starostka Němčic nad Hanou: Vládnout této zemi nebude nijak snadné
Foto: archiv starostky
Popisek: starostka Němčic nad Hanou Ivana Dvořáková (ČSSD)

 

Paní starostko, jak vnímáte nejrozsáhlejší policejní akci v nejvyšších politických patrech v moderních dějinách naší země, jež zapříčinila pád vlády? Domníváte se, že by měly být předčasné volby?

Z policejní akce v nejvyšších politických kruzích jsem překvapena stejně, jako většina občanů této země. Chování vrcholných politiků značně poškozuje jméno a práci  všech, kteří v politice působí, a to i na té komunální úrovni, v pozicích starostů v malých městech a obcích.  Stále častěji se i my setkáváme s nevybíravými útoky, aniž by byla příčina. Svým občanům se za svá rozhodnutí a chování odpovídáme každý den.

Nejsem si jista, že předčasné volby vyřeší problém, který trápí naši společnost, bez ohledu na stranickou příslušnost. Základ je v morálních zásadách každého jednotlivce.

Domníváte se, že by kauza mohla pomoci ČSSD, jež by tak mohla po volbách vládnout sama, obdobně jako Směr-SD na Slovensku?

Preference hovoří o tom, že ČSSD má podporu značné  části obyvatel této země.  Vládnout však této zemi nebude nijak snadné. Je hodně věcí, které je třeba napravit. Nemyslím si, že je v silách ČSSD vládnout sama, nebyl by to správný krok.

Pokud se zaměříme na město, jak aktuálně vypadá situace kolem získání stavební povolení na novou funkční halu Suprovku? A kdy by tak mohlo sportoviště vzniknout?

Hala v našem městě je plně funkční již nyní, je využívána žáky základní školy, dětmi v zájmových kroužcích Domu dětí a mládeže, veřejností z Němčic  i okolí.  Pravdou je, že v letních měsících bude využití haly slabší, ale již dnes pracujeme na jejím  využití od září 2013.  Od spuštění zkušebního provozu se zde uskutečnil  krajský turnaj ve stolním tenise, velká taneční soutěž dětí domů dětí a mládeže, turnaj mikroregionu, koncert dechových orchestrů.

Co se týče stavebního povolení, v současné době je vypsána žádost o dodatečné povolení. V termínu 9. 7. 2013 proběhne řízení o dodatečném povolení.

Hala přijde na zhruba 45 milionů korun, přičemž Regionální operační program Střední Morava ji má podpořit 20 miliony korun. Jak byste celkově hodnotila úspěšnost města v čerpání dotací? A jaké projekty byste tak zmínila?

Hala bude stát, včetně vybavení cca 47 mil. Kč. Podpora z ROP činí cca 17 mil. Kč. Město za čtyřleté období dosáhlo na tři dotace z ROP a  již dnes jsou tyto peníze na městě znát. Krásné, funkční náměstí,  zateplená a moderně vybavená základní škola včetně sportovní haly, sloužící dětem, mládeži i veřejnosti. Důležitý je i bezbariérový vstup do školy. Dvě žádosti o dotace ROP podávalo město, jednu, na vybavení odborných učeben a vybudování výtahu předkládala přímo ZŠ.

Jaká je ve městě nezaměstnanost a jaké jsou zde pro obyvatele pracovní příležitosti? Rýsují se ve městě také v dohledné době nějaká nová pracovní místa?

Nezaměstnanost v našem městě je vysoká. Problémem je také to, že 90 % našich občanů musí za prací dojíždět. Proto již několik let vedení města usiluje o  získání přízně investorů do lokality po bývalém cukrovaru, či do objektů ve vlastnictví města, které nejsou v současné době využívány.

Až letos se zdá, že tato snaha nese ovoce. Mladý pár z Olomoucka  v září začne stavět novou prodejnu, kde vytvoří 9 nových pracovních míst. Dále společnost BEDNAR  FMT, s.r.o. zde hodlá vybudovat prodejnu a servisní středisko zemědělských strojů, kde vytvoří cca 40 nových pracovních příležitostí.  Jsou to první krůčky, ale jsme za ně vděční.

Působíte také jako radní Olomouckého kraje. Co je nyní vaší prioritou?

V získávání investorů a vytvoření nových pracovních míst v kraji. Dále součinnost podnikatelských subjektů se školami, ať již základními, středními, či vysokými s cílem vzdělávání mladých lidí v oblastech, které kraj a potažmo i stát potřebují. V případě našeho kraje je to zaměření na  učňovská střediska a spolupráce s firmami strojírenského průmyslu. Další rezervy má náš kraj v rozšíření zájmu o cestovní ruch a nabídnutí darů přírody a krajiny, které zde máme.

Jakým heslem či mottem se v politice řídíte?

Chceš-li žít spokojeným životem, dělej svou práci s láskou, nadšením a odpovědností. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…