Starostka Přelouče: Jsem přesvědčena, že ODS má již to nejhorší období za sebou

05.07.2015 13:58

V minulosti ODS její voliči i ostatní politické strany oprávněně vyčítali propojení byznysu a politiky. Je zajímavé sledovat posun názorů části veřejnosti, kdy již propojení politiky a byznysu není nepřípustné či zavrženíhodné, ale naopak se stalo téměř předností. S dlouholetou starostkou Irenou Burešovou (ODS) jsme si povídali nejen o proměnách politického systému v ČR a o investicích, které ve městě plánuje. Vyjádřila se také ke stavbě plavebního kanálu u Přelouče a prozradila nám, proč se rozhodla kandidovat do krajských voleb a proč preferuje až zadní místo na kandidátce.

Starostka Přelouče: Jsem přesvědčena, že ODS má již to nejhorší období za sebou
Foto: Redakce
Popisek: Starostka Přelouče Irena Burešová, ODS

Paní starostko, začaly prázdniny. Jaká důležitá rozhodnutí jsou nyní před vámi?

Abych pravdu řekla, doufám, že o prázdninových měsících mě žádná zásadní rozhodnutí nečekají. Prázdninové měsíce bývají obvykle pracovně klidnější díky čerpání dovolených úředníků i občanů. Mám v plánu letní čas věnovat přípravě nových projektových záměrů, jako např. rekonstrukci městské knihovny či zvyšování bezpečnosti chodců a cyklistů. Chci se rovněž věnovat „studiu“ nových dotačních výzev v jednotlivých operačních programech EU samozřejmě s cílem jejich možného využití v následujícím programovacím období.   

Starostkou Přelouče jste již od roku 1998, což je dlouhá doba. Již příští rok nás čekají krajské volby. Neuvažovala jste se ucházet o přízeň voličů i v nich? Přece jen ODS se stále nedaří dostat z kataklyzmatu posledních let a politicky úspěšných lidí v regionu ubývá.

Mojí ambicí rozhodně není kandidovat v jiných než komunálních volbách. Jsem přeloučský patriot a práci pro město se ráda věnuji více než na plný úvazek. Ale nedávno mne oslovil předseda oblastní rady ODS Pardubice, abych v nadcházejících krajských volbách za ODS kandidovala, což jsem přislíbila. Moje představa ale je figurovat někde v poslední třetině krajské kandidátky.

Na druhou stranu, i přestože vy sama jste získala nejvíce preferenčních hlasů, v Přelouči ODS znatelně oslabila a hlavním důvodem, proč jste obhájila mandát, byla skutečnost, že se vítěznému hnutí ANO nepodařilo sestavit koalici. Je to tak pro vás signál něco oproti minulosti změnit?

Pro mne osobně fakt, že jsem kandidovala v komunálních volbách již popáté a že jsem ze všech 147 kandidátů u nás v Přelouči obdržela největší počet preferenčních hlasů, byl nečekaný úspěch a snad i ocenění mé dosavadní práce. Na svých postojích či názorech rozhodně nic měnit nebudu, oproti minulosti zintenzivním komunikaci s občany. Mám pocit, že o problematiku veřejné správy na místní úrovni se zajímá jen velmi malé procento občanů a bývá to zpravidla až ve chvíli, kdy se jich daný problém osobně dotýká. A to je určitě škoda, protože dobrá správa věcí veřejných se nedá dělat bez znalosti názorů, problémů i kritiky občanů.

Jak jste se vyjádřila v minulosti pro ParlamentníListy.cz, je pro vás osobně Václav Klaus osobností, která by dokázala opět ODS pozvednout na výsluní. Jak se tak podle vás strana změnila od doby, kdy ji Václav Klaus vedl?

Doufám, že zásadně. Strmý pád ODS přispěl k tomu, že z ní odešli všichni, kteří ODS využívali jako odrazový kariérní můstek, že odešli také ti, pro něž byla ODS prostředníkem pro získání či prosazování svých osobních byznysových zájmů, a odešli i ti, kteří jsou schopni měnit stranickou značku i své názory podle výše procenta voličské přízně na politické scéně. Právě propojení byznysu a politiky nejvíce oprávněně vyčítali ODS její voliči i ostatní politické strany. Je zajímavé sledovat posun názorů části veřejnosti, kdy již propojení politiky a byznysu není nepřípustné či zavrženíhodné, ale naopak se stalo téměř předností. Jsem přesvědčena, že ODS již má to nejhorší období za sebou. Oceňuji rovněž, že v nejhorších časech ODS se do jejího čela postavil pan prof. Fiala, člověk s obrovským vědomostním i morálním kreditem, který si vytkl nelehký cíl: přesvědčit voliče o tom, že ODS je důvěryhodnou liberálně konzervativní stranou, jejímiž prioritami jsou svoboda jednotlivce, vláda práva a volný trh. Jsem ráda, že se mu to pomalounku, ale jistě daří.

Přeloučská radnice si s výstavbou městského muzea musí nakonec poradit sama. Jaký dopad to bude mít na hospodaření města?

V nejbližších letech tato skutečnost určitě žádný finanční dopad do rozpočtu města mít nebude. Ještě vyčkáváme a sledujeme postupně vyhlašované výzvy na získání prostředků z EU v novém programovacím období, zda by se nepodařilo získat dotaci alespoň na dílčí část tohoto velkého projektu. Až budeme mít stoprocentní jistotu, že to možné nebude, přijde na pořad jednání komisí města, rady i zastupitelstva, v jakém rozsahu a v jakých etapách bychom prostory pro městské muzeum budovali, a tento proces určitě ještě minimálně dva roky potrvá.

V uplynulém roce došlo k prudkému nárůstu investic ve městě. Co stojí za tímto úspěchem? A promítne se to nějak pozitivně i do plánovaných investic, které tak například budou moci být realizovány dříve?

V roce 2014 město Přelouč uspělo celkem s pěti žádostmi o dotace, což představuje celkem částku ve výši 20 mil. Kč navíc do rozpočtu města. Pro naše malé město je to částka obrovská a takto „ušetřených“ 20 mil. Kč z vlastních zdrojů můžeme použít na financování jiných projektů ve městě.

Krajský úřad Pardubického kraje už počtvrté od roku 2004 zrušil územní rozhodnutí pro plavební kanál u Přelouče, neboť bylo stavebním úřadem v Přelouči vydáno nezákonně. Jaký je váš osobní pohled na projekt?

Já jsem velkým podporovatelem tohoto projektu z mnoha důvodů. Tím hlavním je fakt, že neexistuje levnější, ekologičtější a bezpečnější druh dopravy, než je doprava vodní. Celý civilizovaný Západ má dávno vybudovaný důmyslný systém vodních cest, které slouží jak pro nákladní, tak i pro turistickou dopravu. Také musím připomenout, že k výstavbě a  rozvoji vodních cest se zavázaly naše vlády již v přístupových smlouvách k EU a že tato vodní cesta byla zařazena do transevropské dopravní sítě TEN-T. Dovolte mi použít výstižný text z časopisu Plavba a vodní cesty: V roce 1962 byl vedoucí jezný v Srnojedech dotázán, proč chybí na středním Labi jeden plavební stupeň, který se tehdy jmenoval Semín, aby se mohlo plout až do Pardubic, a odpověď zněla: „Protože naši předci byli tak chytří, že jezy stavěli napřeskáčku a neočekávali, že jejich děti a vnuci budou tak blbí, že ten jeden poslední jez nedostaví.“ Od té doby uplynulo víc než půl století a my stále čekáme, mluvíme, děláme projekty, vydáváme zákony, směrnice, ptáme se sousedů, jestli my, Češi, ten jez potřebujeme, vymlouváme se na EU, NKÚ… Proboha dokončeme tento plavební stupeň, který se nyní nazývá Přelouč II, aby naši potomci mohli plout!

Otázka na závěr. Podařilo se vám získat dotaci na rekonstrukci městského parku?

Žádost jsme zatím nepodávali, projekt se ještě připravuje a diskutuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…