Starostové si vybírají předsedu, Gazdíka asi nahradí hejtman Půta

23.03.2014 14:05

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) si příští týden v pátek zvolí nové vedení. Na předsedu už nebude kandidovat Petr Gazdík, který uskupení vede od jeho vzniku v roce 2009. Novým předsedou se pravděpodobně stane liberecký hejtman Martin Půta, který kvůli tomu opustil spřízněné hnutí Starostové pro Liberecký kraj a stal se členem STAN. Gazdík chce být prvním místopředsedou.

Starostové si vybírají předsedu, Gazdíka asi nahradí hejtman Půta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

„Starostové a nezávislí nemají být kultem jedné osobnosti. Potřebujeme přehodit výhybku," řekl Petr Gazdík, který je od loňského prosince místopředsedou sněmovny. Gazdík chce předsednický post opustit také z rodinných důvodů, v příštích týdnech by se mu mělo narodit čtvrté dítě.

Podle Gazdíka by měl stranu do krajských a komunálních voleb vést hejtman. Půta bude podle Gazdíka v případě zvolení dobrým nástupcem, z titulu šéfa spřízněného hnutí už byl několik let v předsednictvu STAN a ví, jak strana funguje.

Dvaačtyřicetiletý Půta má zkušenosti z komunální politiky, od roku 2002 byl třikrát po sobě zvolen starostou v pohraničním Hrádku nad Nisou. Funkci opustil v roce 2012, kdy byl zvolen hejtmanem. Půta je dlouhodobě zastáncem volnější spolupráce s TOP 09, s kterou má STAN dohodu o spolupráci. V krajských a komunálních volbách by podle dřívějších vyjádření Půty měli starostové kandidovat samostatně. Ve sněmovních byli na kandidátce TOP 09.

Kromě volby vedení chtějí starostové diskutovat o aktuálních tématech, jako jsou evropské fondy či trestní stíhání komunálních politiků.

Sněmu v Průhonicích se zúčastní zhruba 170 delegátů. Mezi hosty bude stejně jako loni prezident Miloš Zeman. Delegáty pozdraví také ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) a zástupci spolupracujících hnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…