Stát má podle Pelikána ohlídat, kam jdou dávky na bydlení

07.01.2018 8:39

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) chce řešit vyplácení dávek na bydlení. V Ústí nad Labem, po návštěvě několika sociálně vyloučených lokalit, dnes řekl, že stát si má ohlídat, zda dávky odpovídají kvalitě bydlení. „To by se mělo řešit urychleně,“ zdůraznil Pelikán.

Stát má podle Pelikána ohlídat, kam jdou dávky na bydlení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Robert Pelikán

Pod ministerstvo spravedlnosti se přesunula náplň ministerstva pro legislativu a lidská práva, které vláda Andreje Babiše (ANO) zrušila. Pelikán proto v pátek vyrazil na třídenní návštěvu Ústeckého kraje, na programu má návštěvu více než deseti lokalit, ve kterých působí Agentura pro sociální začleňování.

Ministr strávil první den na Děčínsku, v sobotu byl v krajském městě a v neděli zakončí návštěvu v Litvínově a Obrnicích. „Já jsem hlavně zjišťoval, co tady konkrétně dělá Agentura pro sociální začleňování a jak to funguje,“ uvedl Pelikán, který byl i v některých domech s nepřizpůsobivými nájemníky.

Podle Pelikána není potíž v tom, že by se nevědělo, co se má v oblasti sociálně vyloučených lokalit dělat. „Ale ta problematika je rozprostřená přes několik ministerstev, v koaličních vládách to byl problém, protože se nedokázaly domluvit, to bude teď asi můj úkol, abych dovedl ministry k jednomu stolu,“ uvedl Pelikán.

Rychle vyřešit by se mělo podle Pelikána například stěhování problematických rodin na jedno místo. V Ústeckém a Moravskoslezském kraji bydlí dohromady více sociálně vyloučených lidí (58 000 až 64 000) než ve zbytku České republiky. V Ústeckém kraji vzniklo už několik petic, které požadovaly řešení bydlení v těchto lokalitách, starostové ve Šluknovském výběžku na základě vypjaté situace v roce 2011 zase chtěli, aby vznikly cenové mapy.

V loňském roce se řada měst rozhodla omezit doplatky na bydlení ve vybraných místech, umožnila to novela zákona o hmotné nouzi. Omezování dávek na bydlení do takzvaných oblastí s nežádoucími jevy již dříve kritizovaly organizace na pomoc lidem v nouzi jako například Charita ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…