Stát pod vlivem USA, neplní vůbec nic. Fico se brutálně rozpovídal o Ukrajině

21.01.2024 7:39

Slovenský premiér Fico se ve středu v Užhorodě setká se svým ukrajinským protějškem Denisem Šmyhalem. V Sobotních dialozích Slovenského rozhlasu oznámil, že mu předá seznam humanitární pomoci, kterou je Slovensko ochotno ukrajinské straně poskytnout. Vyslovil se zároveň proti dodávkám zbraní a munice. Ukrajinu označil za stát pod „absolutním vlivem USA" a naznačil, že se bude muset vzdát části svého území ve prospěch Ruska. A odmítl přijetí Ukrajiny do NATO, které bude vetovat, uvádí server Aktuality.sk.

Stát pod vlivem USA, neplní vůbec nic. Fico se brutálně rozpovídal o Ukrajině
Foto: Facebook
Popisek: Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér chce svému ukrajinskému protějšku předložit seznam slovenské humanitární pomoci, ale zároveň hodlá potvrdit, že Kyjev nedostane žádné zbraně od slovenské armády nebo ze státních zásob.

Premiér nemá problém s komerčními dodávkami zbraní na Ukrajinu. Fico chce také podle svých slov Šmyhalovi vzkázat, že bude proti členství Ukrajiny v NATO, bude ho vetovat a blokovat, protože to je základ pro třetí světovou válku. „Pro mě je tato cesta velmi důležitá," zdůraznil Fico. „Pokud jde o vstup do EU, my je respektujeme, ale musí splnit podmínky, a ne že politicky vstoupí do unie země, která absolutně neplní žádné požadavky,“ dodal slovenský předseda vlády.

Několik dní před schůzkou s ukrajinským premiérem zvolil Fico poněkud nediplomatický slovník. Ukrajinu označil za stát pod „absolutním vlivem USA" a také naznačil, že se bude muset vzdát části svého území ve prospěch Ruska.

„Musí dojít k nějakému kompromisu, který bude pro obě strany velmi bolestivý. A na co čekají? Že Rusové opustí Krym, Donbas a Luhansk? To je totiž nereálné," dodal.

Fico se také krátce vyjádřil k rozhodnutí Slovenska nepřipojit se k téměř 50 zemím světa, které se rozhodly odsoudit dodávky balistických raket KLDR do Ruska.

O tom, že KLDR dodává Rusům balistické rakety a odpalovací zařízení, opakovaně informovali Američané, spojenci Slovenska v NATO. Nicméně slovenský rezort diplomacie vedený Jurajem Blanárem ze Smeru tvrdí, že nemá žádné informace, které by potvrzovaly, že balistické rakety skutečně dodal Moskvě režim diktátora Kim Čong-una.

Premiér Fico potvrdil, že Slovensko žádné důkazy neobdrželo. Pokud by to byla pravda, je podle něj třeba takové dodávky zbraní odsoudit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Konečně chlap..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 21.01.2024 8:09:46
V dnešní šílené pokrytecké a prolhané době se objevil někdo, kdo je schopen mluvit o zastávat své postoje. Mimořádný zjev dnešní politiky.

|  15 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …