Stát řízený jako firma? Nebezpečné, naznačil v ČT před Stropnickým filozof

03.11.2013 14:41

Podle čerstvě zvoleného poslance Martina Stropnického z Babišova hnutí ANO šlo v obratu „řídit stát jako firmu“ jen a pouze o metaforu pro fungující a úsporný stát. Naopak podle fiosofa a sociologa Václava Bělohradského jde o poměrně „nebezpečný antipolitický slovník“ a o zjevnou podobnost s bývalým italským ministerským předsedou Silviem Berlusconim.

Stát řízený jako firma? Nebezpečné, naznačil v ČT před Stropnickým filozof
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Bělohradský

Filosof Václav Bělohradský s odvoláním na citát „šel jsem do politiky, aby nutnou změnu přinesly volby, aby se nestalo něco nekontrolovatelného“ poukazuje na podobnost politického chování Andreje Babiše a někdejšího italského premiéra. Citát podle jeho výkladu ukazuje motivaci podnikatelské sféry pro vstup do politiky. V době rozkladu tradičních politických stran, při společenské krizi a rostoucí nespokojenosti je to právě obava podnikatelů z „nekontrolovatelného vývoje“. Spolu s Martinem Stropnickým sdělili své názory na téma v nedělním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Sám Bělohradský sice vidí ve spojení mediální a politické moci jisté nebezpečí, ale na druhou stranu považuje podobné procesy za nevratné. Jde podle něj o proměnu politiky, a to na základě společenské poptávky po lídrovi. Přirovnání státu k firmě ovšem rovněž považuje za zjednodušující, neboť „velká firma, to je byrokracie, to je instituce“, zatímco Andrej Babiš se zatím ukazuje v roli charismatického vůdce, který ovšem často stojí i v počátcích velkého podnikání.

Podle Martina Stropnického je ovšem Andrej Babiš úplně „jiný lidský typus“ na příklad oproti zmíněnému Silviu Berlusconimu, který je známý bonvivant a extrovert.

Podnikatelské strany

Sociolog Bělohradský vyjádřil souhlas s názorem moderátora, že Babišův nástup do veřejného dění je jen organickým pokračováním „oligarchizace médií do oligarchizace politiky“ s tím, že Andrej Babiš je obrazně řečeno bit od ostatních, neboť sám do světa sdělovacích prostředků vstoupil až na příklad po Zdeňku Bakalovi, majiteli vydavatelstvé Economia. Podle něj je potřeba vnímat politické změny v souvislostech. V současné situaci „došlo k oslabení tradičních politických činitelů: politických stran, odborů, protestních hnutí i papírových vážných médií, naproti tomu posiluje soudní moc – a zároveň se politizuje, posilují t. zv. sociální sítě a nadnárodní korporace.“ V této situaci podle Bělohradského vystupuje „podnikatelská strana“ a zároveň dochází ke zhroucení pravolevé politické osy, kterou nahradil „kaleidoskop stran a hnutí s kaleidoskopem ideí“, jejich program je obtížně uchopitelný.

Martin Stropnický však vidí primární pochybení právě v tradičních politických stranách. „Skutečná pravice, představující kozervativní hodnoty, u nás vůbec nebyla, levice privatizovala banky a pravice zvyšovala daně, tím pádem došlo k celkovému zmatení pojmů na základě činů. Proto došlo k oslabení stran „a já s mírnou nadsázkou říkám zaplať Pán Bůh“, dodal poslanec Stropnický s tím, že strany měly dlouhé roky čas na nápravu, který ovšem promarnily a právě tím ztratily důvěru společnosti. Sám sebe a své hnutí definoval jako pravý střed, byť je to u nás podle něho skoro sprosté slovo. "Zastávám všechny zásady tradiční konzervativní pravice, ovšem se sociálním rozměrem,“ dodal.

Do koalice či opozice?

Martin Stropnický dále zdůraznil, že pro hnutí ANO je „varianta číslo jedna tolerance menšinové vlády ČSSD za cenu získání programového minima“ s tím, že „předvídatelnost našich partnerů je problematická“. Budou-li mít sociální demokrati ministerstvo financí, my chceme místo šéfa rozpočtového výboru, a to možná na základě odbornosti pro předsedu Babiše, naznačil možný směr personálního vyjednávání s ČSSD. Vzhledem k počtu mandátů zároveň předpokládá, že hnutí ANO získá předsedu či místopředsedu Sněmovny plus několika významných výborů. Osobně prý nepomýšlí nad nějakým postem ve Sněmovně, „jsem politikem jen z donucení“, dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…