Státní maturity by měly mít jen základní verzi a dva povinné předměty

17.10.2012 20:08

Maturity asi budou mít v příštích dvou letech pouze základní úroveň. Povinné předměty zůstanou místo plánovaných tří jen dva - čeština a cizí jazyk či matematika. Nepovinné předměty budou také jen dva. Počítá s tím novela školského zákona, kterou ve středu jednomyslně doporučil Senátu schválit beze změn jeho školský výbor. Schválení doporučil stínový ministr školství ČSSD Marcel Chládek, jehož strana má v horní komoře hlavní slovo.

Státní maturity by měly mít jen základní verzi a dva povinné předměty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Senát se bude novelou zabývat příští týden. Na její konečné přijetí zbývá zhruba měsíc, aby pozměněná pravidla platila před 15. listopadem. Do tohoto termínu totiž středoškoláci odevzdávají přihlášku ke zkoušce z dospělosti.

Současná verze maturit je prozatímní

Ministr školství Petr Fiala před členy výboru zopakoval, že navržené řešení je prozatímní. Připomenul, že do dvou let by měla expertní komise připravit koncepční změny v podobě státních maturit. Senátor Petr Bratský (ODS) doporučil co nejdříve zavést elektronickou podobu testů místo jejich listinného doručování. Podle Fialy to bude záležet i na počítačovém vybavení škol.

Navrhované změny jsou reakcí na kritiku letošních státních maturit, které byly podle expertů i studentů příliš obtížné. Lavina kritiky se snesla například na hodnocení písemných prací. Novela počítá například s tím, že by písemné slohové práce z češtiny opět hodnotili učitelé jmenovaní ředitelem školy. Dosud sloh známkovali anonymní hodnotitelé, které vybralo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání, tedy CERMAT.

Změny státní maturitu zlevní až o pětinu

Změnit se mají také možnosti odvolání ke krajskému úřadu nebo ministerstvu školství. Studenti mají mít nově na odvolání 20 dní místo dosavadních osmi nebo pěti dní. Ministerstvo má nově řešit pouze odvolání vůči výsledku dílčí zkoušky formou didaktického testu, který má být nadále vyhodnocován centrálně. Přijaté změny mají státní maturitu a její organizaci zlevnit, podle ministra o 50 milionů korun. Tedy o pětinu v porovnání s dosavadním stavem.

Původní vládní novela počítala v návaznosti na nové rozpočtové určení daní pouze s tím, že příspěvek na školství nebudou dostávat z daní všechny obce, ale jen ty, které zřizují základní nebo mateřskou školu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…