Státní zástupci by neměli mít pravomoci bez kontroly, říká Blažek

03.07.2012 12:20

Rozhodovací pravomoc musí být u státních zástupců vyvážena kontrolou, řekl dnes po svém jmenování ministrem spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Například jmenování šéfa připravovaného protikorupčního státního zastupitelství by tak podle něj nemělo být v moci pouze jednoho žalobce. Blažek, který ve vládě nahradil Jiřího Pospíšila (ODS), zdůraznil, že ministerstvo je státnímu zastupitelství nadřízené.

Státní zástupci by neměli mít pravomoci bez kontroly, říká Blažek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Protikorupční útvar je součástí návrhu nového zákona o státním zastupitelství, který ministerstvo letos předložilo vládě. Blažek však chce o novele ještě diskutovat se soudci, advokáty a politiky. Deníku Mladá fronta Dnes (MfD) řekl, že se mu nelíbí, že zákon připravovali státní zástupci. Nesouhlasí také s posílením pravomocí Nejvyššího státního zastupitelství. Na setkání s novináři pak dodal, že funkce šéfa žalobců nebude vždy zastávat Pavel Zeman, kterého respektuje. Kompetence proto musí být vyvážené.

Blažek se nyní bude seznamovat s agendou ministerstva. Chce si promluvit se Zemanem. Chce se ho zeptat například na důvody, proč do čela Vrchního státního zastupitelství v Praze navrhuje ústeckou žalobkyni Lenku Bradáčovou. Poté se chce ministr setkat i s ní. Uvedl, že podle toho, jak ji zná z médií, proti ní nic nemá.

Místopředsedu ODS Blažka dnes do funkce ministra spravedlnosti jmenoval prezident Václav Klaus. Jeho předchůdce Pospíšila minulý týden náhle odvolal premiér Petr Nečas (ODS) s odůvodněním, že nechtěl dostatečně šetřit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…