Stav lidských práv v ČR se podle helsinského výboru vloni zhoršil

29.06.2012 13:46

Stav lidských práv v Česku se za poslední rok zhoršil. Vládní škrty dopadly na seniory, neúplné rodiny, děti, nezaměstnané i postižené. Zastavilo se začleňování romských dětí do běžných škol a nenávist vůči Romům roste. Přibývá výpadů proti sexuálním menšinám. Věznice jsou čím dál přeplněnější. Vyplývá to ze zprávy o stavu lidských práv za rok 2011, kterou dnes představil Český helsinský výbor (ČHV). Podle jeho představitelů jediným pozitivem loni bylo probuzení občanské společnosti.

Stav lidských práv v ČR se podle helsinského výboru vloni zhoršil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodce na lavičce v parku

"Bohužel žádné dobré zprávy říct nemohu. Situace se na poli lidských práv zhoršuje," uvedla Anna Šabatová. Podle ní je důvodem nejen krize a šetření, ale za zhoršováním je i nezájem politiků či naopak jejich populistické kroky. Uvedla, že také prezident Václav Klaus problematiku lidských práv znevažuje.

Integrace romských žáků stojí

Podle Šabatové nastal posun k horšímu v naplňování sociálních práv. Kvůli vládním škrtům se zhoršovala situace neúplných rodin, dětí, seniorů i handicapovaných. Řada lidí se propadá do chudoby. Starší lidé tvoří téměř polovinu lidí, kteří se ocitli na její hranici. Pod hranicí životního minima žilo přes 152.000 domácností, tedy o 15.000 víc než v roce 2010, uvedl ČHV.

Zpráva poukazuje na to, že se zastavil program začleňování romských žáků do běžných škol. Nelepší se situace Romů v zaměstnávání či bydlení a zhoršuje se bezpečnost. Nenávist vůči menšině totiž prý roste. ČHV připomněl růst napětí a protesty extremistů na Šluknovsku, k nimž se přidávali i "normální občané".

Pozitivní protesty spolrčnosti

Dobrý není ani stav ve vězeňství. Zatímco na konci loňska připadalo na 100.000 obyvatel 219 vězňů, letos v dubnu to už bylo 225. Ve srovnatelném Rakousku je to přitom stovka, podotkla Šabatová. Zhruba třetina vězňů má trest do jednoho roku, nevyužívají se alternativní tresty. Na podmínkách se negativně podepisují úspory.

Podle ČHV přibývá i výpadů proti lesbám, gayům, bisexuálům a transsexuálům. Kladně aktivisté hodnotí konání prvního průvodu hrdosti Prague Pride. Za pozitivní považují hlavně probouzení společnosti, která začíná protestovat a volat po změně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…