Stávající systém omezuje svobody pacientů, varoval v ČT šéf nemocnic

19.09.2013 21:28

Nemocnice jsou v krizi. Třetině prý hrozí dokonce krach. Před tím varuje Asociace českých a moravských nemocnic, která vyzývá stát, aby vrátil do zdravotnictví miliardy, jež z něj odčerpal skrze navýšení DPH a prý také velmi tvrdou úhradovou vyhláškou. Zásadní problém je prý i v tom, že stávající systém omezuje svobodu pacienta.

Stávající systém omezuje svobody pacientů, varoval v ČT šéf nemocnic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Asociace českých a moravských nemocnic bije na poplach. Její předseda Eduard Sohlich ve čtvrtečním Hyde parku České televize varoval, že až třetině nemocnic hrozí krach, kvůli příliš tvrdé úhradové vyhlášce. Některé nemocnice prý nebudou mít nejen na léky, ale např. ani na topení. Krizi má pomoci zažehnat kabinet Jiřího Rusnoka skrze zákonné opatření, které navýší platby za státní pojištěnce.

Za stejný úkon se v různých nemocnicích platí odlišné částky

Nemocnice se sice mohou pokusit domluvit s pojišťovnami na jiných finančních parametrech, než které plynou z úhradové vyhlášky, ale musí s tím souhlasit obě strany, jak nemocnice, tak pojišťovny. A především VZP na úhradové vyhlášce prý trvá. Proč se s námi nechce VZP dohodnout, ptal se v pořadu Sohlich. Ten zdůraznil, že stát sebral zdravotnictví miliardy skrze zvýšení DPH a teď by jim měl tyto peníze zase vrátit. K tak přísné úhradové vyhlášce prý není důvod.

Dále se pozastavoval nad tím, že různé pojišťovny platí různým nemocnicím odlišné částky za tentýž lékařský úkon. Platí to dokonce u jedné pojišťovny, která za tentýž výkon platí odlišné částky v různých krajích. To vše se děje právě na základě úhradové vyhlášky a je to také jeden z důvodů, proč byla v souvislosti s touto vyhláškou podána ústavní stížnost.

Omezení svobody pacientů

Jeden z diváků se následně ptal, kam vlastně mizí peníze z regulačních poplatků. Má prý šedý zákal, ale operace se podle všeho dočká až po novém roce, protože jeho nemocnice na ni dřív nebude mít peníze. Jak je to možné, ptal se divák.

Předseda k tomu poznamenal, že regulační poplatky jsou příjmem konkrétní nemocnice a řada z nich utrpí tím, že bude zrušen poplatek sto korun za den hospitalizace. V obecné rovině poplatky odsoudil.

Následně se dostal k právu pacienta na svobodnou volbu lékaře. „Stávající systém omezuje svobodu pacienta. Stát by měl vytvořit prostředí, ve kterém se pacienti, pojišťovny a zdravotnická zařízení pohybují. Stát však na tuto povinnost rezignoval a předal tuto úlohu zdravotním pojišťovnám,“ poznamenal Sohlich s tím, že to nepovažuje za správné. Volajícímu vzkázal, že pojišťovna musí zajistit provedení zákroku, ale nemusí se omezovat na konkrétního lékaře, může ho nasměrovat do nemocnice jiné. „To je v přímém rozporu se svobodnou volbou lékaře, na kterou mají čeští občané právo,“ poznamenal předseda.

Pomohlo by sloučení pojišťoven

V pořadu zazněl také dotaz, zda by českému zdravotnictví neprospělo, kdyby byla vytvořena pouze jedna zdravotní pojišťovna. „My tento argument nepoužíváme, ačkoli není prokázáno, že systém s více pojišťovnami je lepší než systém, kde by existovala jen jedna pojišťovna. Konkurence mezi pojišťovnami nefunguje a nikdy fungovat nebude,“ prohlásil rezolutně host. Kdyby vznikla jediná velká pojišťovna, administrativně by to nemocnicím pomohlo.

Můžete si za to sami!

Vzápětí přišel dotaz od rozezleného občana, jenž se domnívá, že současná krizová situace vznikla v okamžiku, kdy si lékaři „vydupali“ vyšší platy díky akci „Děkujeme, odcházíme“, ale ukazuje se, že stát na to nemá. Sohlich však tuto kritiku odmítl s tím, že lékaři vykonávají stoprocentní práci, ale nedostávají za to adekvátní odměnu. „Práce lékařů je nedoceněná,“ zdůraznil předseda. Připomněl, že Ministerstvo zdravotnictví přislíbilo poslat více peněz, ale poslalo je pouze jeden rok.

„Zdravotnické povolání není na osm hodin, je to nepřetržitá práce s lidským organismem,“ podotkl Sohlich s tím, že stát neměl na zvyšování platů přistoupit, pokud nebylo jasně dáno, odkud se na zvýšení platů vezmou peníze. To je chyba, která podle předsedy jde právě za ministerstvem. Znovu také zopakoval, že stát sebral zdravotnictví miliardy skrze zvýšení DPH, konkrétně šlo o 6 miliard korun.

„Stát si musí také říci, zda stojí o kvalitní zdravotnictví,“ poznamenal předseda s tím, že např. v Německu či Rakousku dostává resort zdravotnictví podstatně více peněz než v Česku. Nemocnice teď v Česku získávají peníze např. tak, že zmrazily investice do obnovy zařízení, to se však nedá vydržet do nekonečna.

V pořadu však také zaznělo, že se podle všeho nechystají žádné protestní akce, pokud stát nepůjde nemocnicím vstříc. Sohlich je však přesvědčen, že stávající ministr Martin Holcát si je krizové situace nemocnic vědom a Rusnokova vláda bude situaci řešit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…