Stáváme se prý generací idiotů. Slavný spisovatel rozebírá, jak to skončí, pokud se okamžitě nezměníme

09.03.2015 17:28

JINÝMA OČIMA V posledních letech vyrostl celý svět do policejního státu orwellovského rozsahu. Žijeme nyní ve virtuálním světě, v kterém se takřka každý krok monitoruje a ukládá. A to je jen počátek... Autor známého knižního bestselleru Michael Morris ve své další knize naznačuje, kam se může brzká budoucnost ubírat a co se s tím zatím stále ještě dá dělat.

Stáváme se prý generací idiotů. Slavný spisovatel rozebírá, jak to skončí, pokud se okamžitě nezměníme
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

Anketa

Podporujete častější přítomnost vojsk USA či jiných států NATO na našem území v rámci cvičení, případně umístění stálé vojenské základny?

hlasovalo: 15339 lidí

ParlamentníListy.cz tedy touto knihou zalistovaly (jmenuje se:…A jde se na to, nakladatelství Anch Books) a vybraly hned několik zajímavých pasáží, v kterých Morris popisuje možné směry budoucnosti vývoje lidstva.  Možná, že místy lze jeho vize vidět spíše jako sci-fi román - ale... I Jules Verne byl kdysi považován jen za snílka...

Vraťme se tedy k tomu, že jsme skutečně den ode dne stále více sledováni. Data ze sledovacích zařízení pak slouží celoplošně, napomáhají tak stále efektivnější kontrole nad námi, aby nás pak podnítila k stále většímu konzumu a aby si nás podmanila. "Stádo se tak pěkně rozrůstá a je stále lenivější a pomalejší. Jsme otroky své záliby v technice. A jsme proto využíváni a manipulováni . A vše moc dobře víme… I proto zřejmě již před desetiletími prohlásil Albert Einstein, že se bojí dne, kdy technologie předstihne naší lidskost," připomíná Morris. "Svět pak bude jen generací idiotů," je nutno doplnit celý citát Einsteina.

21. století začalo neslavně. Jak bude pokračovat?

A tak je třeba též připomenout to, že podle spisovatele dvacáté první století našeho letopočtu začalo značně neslavně: Válkami, krachem trhu s nemovitosmi a ekonomickou krizí, jejíž rozsah ještě převážná většina lidí ani netuší. "Ekonomika a systém dluhů se při tom v celém světě blíží nezadržitelně k mohutné explozi. A to i přesto, že Evropská unie a euro například vznikly hlavně proto, aby starému kontinentu garantovaly stabilitu a mír. Ve skutečnosti se tomu však stále víc vzdalujeme," konstatuje dále Morris.

A tak je podle něj život v západním světě tohoto století fraška a tragédie, která se ale stále ještě dobře maskuje. I když přitom nic  není, jak vypadá. Téměř každý z hlavních představitelů již hraje jen své role. Na mysli tím má prezidenty, ministry, náboženské vůdce, ale i vědce. "Všichni - až na výjimky - lžou. Drmolí texty v médiích, které jim napsal někdo jiný, všechno to je čím dál víc zjevné a přece si nechceme připustit, že vidíme císaře v plné nahotě," uvedl Michael Morris ve své nové knize. A jde ve svých úvahách na toto téma, která s sebou nesou další problematiku, dál.

Jedno je prý jisté: Naše společnost je velmi nemocná a rok od roku se její stav zhoršuje. "Místo toho, abychom dostali rozum a pochopili, že změnit by se měla celá společnost, dopustíme, aby se tlak ještě zvyšoval. Následná politika vycházející ze strachu z revolty pak zintenzivňuje dozor nad svými občany, a tak se instalují další kamery, přísněji se kontroluje telefonní a internetová komunikace a monitorují se bankovní konta. Nechali jsme se zotročit technikou. Ale kýžený výsledek to nepřináší," posteskl si nad realitou autor známého bestselleru. 

Nutno dodat, že státy jdou pak v důsledku všech okolností ještě dál. Podle Morrise zvažují, jak namísto vojáků a policistů se budou stále víc uplatňovat roboti. Pro ty totiž není problém někoho usmrtit, odpadají u nich i posttraumatické stresové poruchy.

Už nyní letadélka jako čmeláci zabíjejí - stroje neznají slitování, varuje autor knihy

"Již několik let se v podobě malých letadélek podobných čmelákům nasazují nejen na bitevních polích, ale také ve velkoměstech – buď za účelem průzkumu nebo k cílenému zabíjení. V bezpečné vzdálenosti pak sedí dispečeři a zaměřují je pomocí dálkového ovládání. Stroje se přitom stále vylepšují a v budoucnu mají umět již zaměřovat samy. Na vývoji robotů-vojáků a robotů-policistů právě usilovně pracuje DARPA, výzkumný úřad amerických ozbrojených sil. Vojenský expert z USA poručík plukovník Douglas A. Pryer ve své eseji o vzestupu strojů varuje: Pokud okamžitě nezměníme způsob uvažování, záhy nás kompletně ovládnou stroje – a ty neznají slitování,"  říká Michael Morris.

Zamýšlí se i nad tím, že vzhledem k chladu a nelidskosti, s jakou jednají naši současní politici, se nabízí otázka, zda všechen ten technický pokrok nezašel ještě mnohem dál, než si zatím myslíme. "Třeba jsou na jejich postech už opravdoví roboti. To by totiž vysvětlovalo nedostatek respektu a soucitu v řadách našich zákonodárců," podotkl. A rozepsal se blíže o nebezpečí, které se může skrývat za slovem transhumanismus.

Kdo o něm nikdy nic neslyšel, při menším pátrání zjistí, že jde o hnutí, které pilně pracuje na tom, aby sjednotilo lidi se stroji a vytvořilo takzvané cyborgy – tedy jak známe zatím jen z filmů – umělé tvory, které by měly být kvůli genetickému inženýrství nezničitelní. Poškozené části by se jednoduše vyměnily jako auta nebo se dokonce opravily samy. Považujete to za sci-fi?

Evropská unie vynaložila prý miliardu korun na transhumanistický projekt

"V roce 2013 Evropská unie vyčlenila historicky nejvyšší částku na výzkum ve výši jedné miliardy euro z peněz daňových poplatníků na transhumanistický projekt. Jeho úkolem není podle Morrise nic menšího než vytvoření umělého mozku. Transhumanisté sedí v nejbohatších firmách světa jako je Google, Microsoft, Apple či Nokia, vedou výzkumy na univerzitách i se zabývají politikou. Jsou propojení se světovou finanční elitou, která jim pro své plány a nový světový řád poskytne snadno ovladatelné lidské otroky. Eugenika byla předstupněm, transhumanismus je jejím vyústěním," uvádí ve své knize Morris. 

Vize na toto téma jsou přitom, pokud člověk skutečně víc zapátrá, dohledatelné. Například Ray Kurzweil, který je velkým (a známým) zastáncem transhumanismu uvádí ve svých textech mimo jiné toto:

"Naše budoucnost je singularita. Tempo technologickéhopokroku je tak rychlé, že je evidentní, že se lidská existence na celé planetě převratně mění. Moc lidského mozku, všechny znalosti, schopnosti i rozmary se zkombinují brzy se schopnostmi počítačů tak,že budeme schopni komunikovat a tvořit způsobem, jaký si dnes zatím nedokáže asi nikdo představit. Slučováním lidí a strojů ruku v ruce s prudkou inovací v oblasti genetického výzkumu i nanotechnologie se vytvoří svět, v kterém nebude rozdíl mezi biologickýma mechanickým životem, stejně jako mezi fyzickou a virtuální realitou."

Konec lidské éry za dveřmi? 

A jsme opět tak trochu u zdánlivě sci-fi scénářů. Singularita totiž znamená převzetí nadvlády strojů nad lidmi. Tento pojem přitom ale proslavil matematik a autor vědeckofantastické literatury Vernor Vinge. Už v roce 1993 předpověděl, že do třiceti let budeme schopni vytvořit nadlidskou inteligenci (tedy někdy kolem roku 2023?). Dodal k tomu však varovně, že brzy nato nastane konec lidské éry.

"Oficiálně mají být prý umělí lidé nasazeni v polovině tohoto století. Pokud však uvážíme, že vojensko-průmyslový komplex má a používá všechny vynálezy a nové technologie o 30 a někdy i o 50 let dříve než zbytek světa, pak roboti převlečení za lidi, možná už pobývají mezi námi. Transhumanisté tvrdí, že jejich vynálezy pomohou zachovat lidský život na této planetě, protože bez nich by člověk brzy Zemi i sám sebe zničil…" uvádí také Morris.

Když v roce 2011 přitom vyšla jeho první kniha (s názvem Co nesmíte vědět), odezva na ni byla obrovská. A to i přesto, že byl její prodej bojkotován mnohými řetězci knihkupectví. I tak si svoji cestu ke čtenářům našla hlavně prostřednictvím internetu a ústní propagandou. V této druhé knize (…A jde se na to, nakladatelství Anch Books) Morris píše již nikoli o ekonomice, penězích a bankovnictví, ale o tom, jak se lidstvo může vyhrabat z balastu, do kterého se dostalo. Sám autor o knize říká, že je to dílo o probíhající duševní revoluci na Zemi.

Jsme v procesu zásadních změn

Jak mnohokrát zdůrazňuje, vše v nás i kolem nás je totiž nyní v procesu zásadních změn. Změn, které odrážejí to, co se děje i ve vesmíru, v kterém podle Morrise dochází k proměně řady energií, a to má dopad i na Zemi – včetně klimatu i našeho chování. A protože si stále víc lidí uvědomuje, že současná moderní společnost a její systémy hospodaření jsou na konci lhůty trvanlivosti, dochází na řadě míst planety k demonstracím, povstáním i válkám. Zároveň ale vzniká i řada organizací, které se pokoušejí napravit chyby způsobené zpátečnickou ekonomikou a politikou. I proto je podtitulek této druhé Morrisovy knihy…Vytvořme nový svět…kde se právě nacházíme, kdo jsme a kdo bychom mohli být…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…