Stavba protipovodňových zábran v Praze potrvá 50 hodin. Zoo se připravuje na nejhorší

02.06.2013 11:23

Na krizových místech kolem Vltavy se v Praze staví protipovodňové zábrany. Podle náměstka primátora Tomáše Hudečka už jsou na některých místech zábrany postavené. Celá výstavba bude trvat přibližně padesát hodin, na pomoc přijedou i hasiči z Moravy. Zoo je zatím v bezpečí, podle ředitele Miroslava Bobka ale pro jistotu vedení zajistilo nákladní vozidla.

Stavba protipovodňových zábran v Praze potrvá 50 hodin. Zoo se připravuje na nejhorší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozvodněná řeka, ilustrační foto

Připraveny jsou kromě hasičů také tři posádky leteckých záchranářů. V 10:30 se opět sešel krizový štáb hlavního města, kterého se účastní i starostové ohrožených městských částí. V 10:30 Vltavou protékalo více než 1300 metrů krychlových vody za vteřinu. Třetí povodňový stupeň nastává kolem průtoku 1500 metrů krychlových za vteřinu. "Průtok řeky Vltavy a Berounky stoupá poměrně rychle, dosáhneme třetího stupně povodňové aktivity ve 12:00," řekl novinářům už ráno Hudeček.

Podle něj vývoj v sobotu vypadal lépe než při katastrofálních povodních v roce 2002. Tehdy Prahou protékalo až 5000 metrů krychlových za vteřinu. "Povodňová situace je ale vždycky nepredikovatelná," poznamenal. Podle mluvčí pražského magistrátu Ivy Vojtkové v současnosti kvůli zvýšené hladině Vltavy nejezdí tramvaje přes Troju, a to mezi zastávkami Nádraží Holešovice a Ke Stírce. Voda se podle Prahy 6 rozlila v ulici Roztocká, která je od 10:15 pro dopravu uzavřena.

Evakuace ještě nařízena nebyla

Další omezení bude záviset na vývoji situace. Podle Vojtkové zatím nikde nebyla nařízena evakuace. Připraveni jsou pracovníci pražské zoo, kterou povodeň v roce 2002 ničivě zasáhla. Podle ředitele Miroslava Bobka zatím nejsou zvířata ani majetek zoo ohroženy. "Byli povoláni pracovníci dopravy k obsluze nakladače a nákladního vozidla pro případnou potřebu evakuace," sdělil Bobek.

Hasiči od noci staví protipovodňové bariéry v Radotíně, další rostou v Libni, na Kampě, Zbraslavi a v Modřanech. Zátarasy se staví i v podchodech ve Stromovce. Do prací by se mělo zapojit také 200 lidí z armády. První povodňový stupeň na Vltavě v Praze nastal už v pátek, dnes brzy ráno dosáhla řeka druhého stupně. Hladiny řek vlivem vytrvalých dešťů stoupají i na dalších řekách v České republice. Extrémní stupeň povodňového nebezpečí byl dnes nad ránem rozšířen na Středočeský a Jihočeský kraj. Situace je velmi vážná v Královéhradeckém i Plzeňském kraji.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…