Stávkují školské odbory, teď zdravotníci. Už honí moc zajíců, udeřil Juchelka na vládu

21.11.2023 20:11 | Monitoring

Zdravotnické odbory dnes odmítly nabídku ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) ohledně nejvyššího navýšení mezd. „Je to selhání ministra Válka a velká rána nejen pro občany, ale i pro české zdravotnictví,“ komentoval dění v pořadu Interview poslanec za hnutí ANO Aleš Juchelka. Zástupci hnutí ANO dnes dorazili za prezidentem se žádostí o veto konsolidačního balíčku. Podle Juchelky je Petr Pavel na vážkách, jak ke konsolidačnímu balíčku přistoupí.

Stávkují školské odbory, teď zdravotníci. Už honí moc zajíců, udeřil Juchelka na vládu
Foto: Interview ČT24
Popisek: Poslanec za hnutí ANO Aleš Juchelka

Mezi vládou a zástupci zdravotnických odborů nedošlo k dohodě, přestože ministr Válek říká, že z jeho hlediska odborům předložil velkorysou nabídku, navýšení platů zhruba o 8,5 miliardy korun, zvýšení tarifů o pět procent.

„Je mi líto, že se nedohodli, protože stávka a pohotovost bude trvat asi i nadále. Je to velká rána nejen pro občany, ale i pro české zdravotnictví. Odbory odmítly návrh na navýšení mezd. Poněvadž my asi opravdu musíme začít měnit veškeré systémy, které se týkají zaměstnávání v rámci zákoníku práce těchto náročnějších profesí, hlavně z hlediska času, který tomu věnují,“ uvedl v pořadu Interview ČT24 místopředseda poslaneckého klubu ANO.

V minulém týdnu kabinet Petra Fialy (ODS) schválil úpravy zákoníku práce, které požadovali protestující lékaři. Na středečním brífinku to uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Počet dobrovolných přesčasových hodin by se měl vrátit na původních 416 a zdravotníci v nemocnicích by mohli mít legálně čtyřiadvacetihodinové služby. Válek tehdy sdělil, že je ochoten jednat o navýšení platů všech zdravotníků.

„Poslanecká sněmovna udělala už některé kroky jako například schválení rychlé novely zákoníku práce ohledně navrácení se zpět do času, než byla velká novela zákoníku práce vytvořena. Ale pravděpodobně to nestačí a já jsem zvědavý, jak se to bude vyvíjet dál, protože tato vláda už skutečně honí spoustu zajíců – stávkují jim školské odbory, tzn. učitelé, a teď se k tomu přidávají zdravotníci,“ dodává poslanec Juchelka.

Hovořil o řadě selhání současného šéfa resortu zdravotnictví: „Vidíme, že je to několikáté selhání ministra Válka. Nejenom z hlediska jednání s lékaři, ale i z hlediska toho, že máme nedostatek, že řešíme celou řadu problémových věcí ve zdravotnictví od nástupu této vlády, a některé z nich řešíme úplně zbytečně,“ myslí si opoziční poslanec.

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí
Následně se přesunul do sociální a důchodové sféry. Juchelka byl jedním z lídrů hnutí ANO, kteří dnes hovořili s prezidentem Petrem Pavlem. Hlavními tématy byla důchodová novela a vládní konsolidační balíček i  navýšené ceny energií.

Prozradil, zda je prezident nakloněn tomu, přijmout konsolidační balíček a důchodovou novelu tak, jak je nyní na stole. „Ptali jsme se prezidenta na to a prosili jsme ho za to, aby nepřijímal konsolidační balíček, a neodpověděl nám, nechává si to samozřejmě pro sebe. Určitě si to promýšlí, myslím, že je ve velké vnitřní tenzi. Určitě se ptal na naše názory pro něho důležité a relevantní,“ uvedl Juchelka.

Sám jej upozornil na některá slabá místa v rámci toho konsolidačního balíčku do budoucna po roce 2025. Upozornil prezidenta především na sociálně ohrožené skupiny lidí. „Domnívám se, že v tuto chvíli skutečně přemýšlí na tím, jak se ke konsolidačnímu balíčku postaví. V pátek prezidentovi uplyne termín, zdali ho má podepsat, nebo vetovat,“ uvedl poslanec hnutí ANO.

Pokud veto nepřijde, přijde podle hnutí ANO další podání k Ústavnímu soudu. „Budeme to zvažovat a bavit se o tom na klubu. Řešíme hlavně ten proces, jakým způsobem vláda dosáhla toho schválení konsolidačního balíčku,“ doplnil Aleš Juchelka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…