Stoletá seniorka vzpomíná, jak stála stráž u Benešovy rakve

25.12.2018 6:48

Sezimovo Ústí (Táborsko) 24. prosince (ČTK) - Před 70 lety stála Anna Buriánková čestnou stráž u rakve zesnulého prezidenta Edvarda Beneše. Je patrně poslední žijící členkou Sokola, která tuto událost pamatuje. Dodnes na září 1948, kdy Beneš v Sezimově Ústí na Táborsku zemřel, 101letá Buriánková vzpomíná. S druhým československým prezidentem se v areálu jeho vily u břehu řeky Lužnice i několikrát osobně potkala.

Stoletá seniorka vzpomíná, jak stála stráž u Benešovy rakve
Foto: archiv redakce
Popisek: Lord Walter Runciman s prezidentem Edvardem Benešem

"Beneš byl moc příjemný a milý. Na zahradě u jeho vily jsme několikrát byli a povídal si s námi. Choval se k nám úplně přirozeně," řekla ČTK Buriánková.

Dodnes bydlí v bytě v Sezimově Ústí. Od Benešovy vily je vzdálena jen několik stovek metrů. Přestože v březnu oslaví 102. narozeniny, je prakticky soběstačná. "Samozřejmě jí musíme s některými věcmi pomoci. Ale jinak babička bydlí sama," uvedla její snacha Irena Buriánková.

Anketa

Myslíte, že se v roce 2019 budeme mít lépe než v tomto končícím roce?

23%
77%
hlasovalo: 18948 lidí

Edvard Beneš měl k Sezimově Ústí blízký vztah. Jezdíval tam už před první světovou válkou, kdy jeho bratr vlastnil mlýn v části Soukeník. Později si Beneš poblíž toho místa nechal se svou ženou Hanou postavit vilu.

"Beneš byl sokol stejně jako my. U jeho rakve jsme proto stáli v sokolském kroji. Pamatuji si, že chvíli tam s námi byla jeho manželka Hana," uvedla Buriánková, která pochází z Přerova. Do Sezimova Ústí se přestěhovala ve svých jedenadvaceti letech, když její muž nastoupil do místních Baťových závodů. "Předtím dělal u Bati ve Zlíně a pak dostal místo v Sezimově Ústí, tak jsme se sem přestěhovali," řekla.

Krátce poté, co se s manželem přesunuli na jih Čech, začala potkávat Beneše. "Zahrada jeho vily bývala otevřená, normálně jsme tam mohli chodit. Ráda na to vzpomínám," uvedla. Narodila se v době Rakouska- Uherska. Zažila první republiku, protektorát i komunistický režim. Pokud by všechny éry včetně nynější srovnala, nenajde jedinou, kterou by vyzvedla nad ty ostatní. "Já jsem vlastně byla šťastná a spokojená v každé době," řekla Buriánková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…