Stopa kšeftů Drábkova Šišky vede až k Langerovi, připomíná deník

04.10.2012 9:13

Kšefty s informačními technologiemi pro Ministerstvo práce a sociálních věcí byly umožněny někdejším rozhodnutím ministra vnitra Ivana Langera. Ten uzavřel rámcovou smlouvu na dodej licencí IT technologií pro státní správu, pod kterou se prostřednictvím dodatků a subdodávek mohou schovat zakázky, vypisované bez výběrového řízení. Právě takto zadával zakázky úřad ministra Jaromíra Drábka.

Stopa kšeftů Drábkova Šišky vede až k Langerovi, připomíná deník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Podle MF Dnes Ivan Langer jako ministr v roce 2008 uzavřel rámcovou smlouvu s firmou Fujitsu Technology Solutions. Ta se vztahovala na všechny případy nákupu licencí k produktům firmy Microsoft pro jakýkoliv státní úřad.

K této rámcové smlouvě uzavřelo Ministerstvo práce a sociálních věcí prostřednictvím náměstka Vladimíra Šišky celkem šest dodatků na výrobu, vývoj a provoz nového systému vyplácení sociálních dávek. Na základě toho mohlo šest společností začít pracovat na subdodávkách pro nové softwary úřadů práce. Bez výběrového řízení.

Jenže pak audit Ministerstva vnitra zjistil, že subdodavatelů není šest, ale rovnou dvacet sedm. A mezi nimi spousta zajímavých firem. Například firma ATS-Telcom Praha, která se stala široce známou, když zajišťovala nový centrální registr vozidel, který první měsíc neustále kolaboval. Nebo společnost AutoCont, která realizovala projekt zavádění internetu do škol, který stál 4,5 miliardy a rovněž skončil kolosálním průšvihem.

Ještě zajímavější pak je, že některé společnosti byly spjaté přímo s náměstkem Šiškou. Třeba společnost Trifid Consult, ve které ještě vloni seděl Radek Doležal, Šiškův obchodní partner z firmy Echoton.

Společnost Fujitsu se pokusila své utajené subdodavatele zlegalizovat zpětně, ovšem Jiří Krump, tehdejší šéf příslušného oddělení Ministerstva vnitra, které celou rámcovou smlouvu s Fujitsu garantovalo, takový krok odmítl. „Řekl jsem jim, že to přece není možné udělat zpětně,“ vzpomíná. Žádost navíc podle něj vůbec neobsahovala popis činností subdodavatele, nebo finanční rozvahu šestimiliardové zakázky.

Několik dní poté byl však Krump odvolán a následně se podařilo rozšíření subdodavatelů zpětně posvětit. Náměstek ministra vnitra Radek Šmerda k tomu vysvětlil, že souhlas byl podmíněn kladným rozhodnutím Antimonopolního úřadu, před kterým probíhá řízení. Podle MF Dnes se však jedná o těžko vysvětlitelný právnický paskvil.       

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…