Stovka lidí uctila SNBáka zabitého Mašíny. I Huml a Semelová

28.09.2011 12:08

Více než stovka lidí uctila dnes v Čelákovicích památku bývalého příslušníka socialistického Sboru národní bezpečnosti (SNB) Jaroslava Honzátka, jehož zabili před 60 lety členové odbojové skupiny bratří Mašínů. V projevech účastníků akce organizované KSČM a ideově spřízněným Klubem českého pohraničí padla slova o "brutální vraždě" a "násilném a zákeřném" činu "teroristické skupiny". Jiná část společnosti naopak pokládá odboj skupiny kolem Mašínů proti komunistickému režimu za hrdinství.

Stovka lidí uctila SNBáka zabitého Mašíny. I Huml a Semelová

Chloroformem omámeného Honzátka podřízl na stanici SNB Ctirad Mašín, když si skupina chtěla opatřit zbraně. Při dnešní akci se k domu, v němž je nyní obchod s elektrospotřebiči, vrátila pamětní deska s textem o "zákeřném Honzátkově zavraždění teroristy". 

Nedávno zesnulý Ctirad Mašín a jeho bratr Josef dostali před časem od vlády vojenské vyznamenání Zlatá lípa, což v projevu zkritizoval místopředseda KSČM Stanislav Grospič. Vláda se podle něho neštítí glorifikovat vraždu a vydávat ji za hrdinský čin. "Jestliže jsou oslavováni vrazi, jako je Ctirad Mašín, pak už Česká republika není demokratickou zemí, ale vykročila k fašismu," řekl Grospič. 

Premiér Petr Nečas (ODS) zdůvodňoval před několika dny udělení vyznamenání citací ze zákona o protiprávnosti komunistického režimu. Norma říká,že režim byl zločinný a odpor občanů proti němu byl legitimní, spravedlivý, morálně oprávněný a je hodný úcty. 

SLEDUJEME téma Mašínové
Grospič proti Nečasovi: Jaký odboj? Oběti Mašínů přece nebyly komunisti
Paumer bude mít v Poděbradech pietní místo s pamětní deskou

Mezi účastníky dnešní piety byli i poslankyně KSČM Marta Semelová a nezařazený poslanec Stanislav Huml. "Glorifikovat a oslavovat trestný čin je velmi nemravné," řekl v projevu. 

Členové odbojové skupiny bratrů Mašínů zabila v tehdejším Československu tři lidi. Několik dalších obětí mezi německými policisty si vyžádal v roce 1953 jejich útěk do západního Berlína. 

Skupina měla šest členů. Václav Švéda, Zbyněk Janata a Ctibor Novák, který se však jejich dobrodružné cesty osobně nezúčastnil, byli zatčeni a popraveni. Ctiradu Mašínovi, Josefu Mašínovi a loni zesnulému Milanu Paumerovi se podařilo probít. Paumer se po roce 1989 vrátil do vlasti; Mašínové návrat odmítli. 

Členy skupiny nevyznamenal prezident Václav Klaus ani jeho předchůdce Václav Havel. Mašínové a Paumer však získali plaketu předsedy vlády od bývalého premiéra Mirka Topolánka (ODS).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, nep

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …