Stranu Petra Robejška platí Rusové, vznesl konkrétní nařčení Petr Havlík

19.12.2016 9:05

Za novou politickou stranou Realisté stojí prokremelská banka. V rozhovoru pro internetovou televizi DVTV to uvedl publicista a politik Petr Havlík.

Stranu Petra Robejška platí Rusové, vznesl konkrétní nařčení Petr Havlík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Havlík

„Hlavním akcionářem Alfa banky je Michael Friedman, velmi vlivný prokremelský oligarcha. A Alfa banka teď zakládá novou politickou stranu v Čechách. To je uskupení pana Robejška. To nefinancuje jenom Marek Dospiva z Penty, ale zakládal to šéf správní rady Alfa banky Petr Šmída,“ uvedl Havlík. Poukázal také na to, že straně se nepodařilo zaregistrovat název pod avizovaným názvem Realisté, a tak jejich dosavadní název je Strana regionů. „To je zajímavá asociace s tou proruskou stranou na Ukrajině,“ podotkl.

Upozornil také, že předchozí působiště Petra Robejška, který nyní zakládá stranu Realisté, Institut 2080, založil člověk, který je ve statutárním orgánu v Alfa bance.

Celé video je ZDE

Havlík také uvedl, že Rusko nyní změnilo taktiku, kterou přizpůsobilo nové situaci. Prý používá novou strategii, hybridní válku. „Je víc než zřejmé, že Rusko restartuje svoji sféru vlivu. Netýká se to jen Ukrajiny nebo Pobaltí. Týká se to celého bývalého východního bloku, týká se to i nás,“ prohlásil Havlík.

Rusové podle něj podporují nesystémové, populistické strany v evropských zemích, od paní Le Penové po Pegidu v Německu.

ČR prý Rusové chápou jako svou předsíň na Západ. „Vždycky to tak chápali,“ podotkl. Rusové prý měli vždy imperiální choutky, jednou je maskovali za panslovanismus, jindy jako internacionalismus.

Rusové podle Havlíka cítí šanci, že se Evropa změní v uzavřené země. „Jestli to někdo odskáče, tak jsou to země velikosti ČR,“ varoval. Pokud bychom se rozhodli, že Evropu nepotřebujeme, projevilo by se to prý výrazným snížením naší životní úrovně.

Podle Havlíka je zjevné, že k mocenskému boji u nás někdo používá nejen tradiční nástroje. „Ale i podporu v různých zpravodajských, policejních a justičních komunitách.“ Kdo to podle Havlíka dělá? „Když se podíváte, jak teď budeme zažívat různé seriály zatčených bývalých hejtmanů současných stran, tak to asi není náhoda. S velkým zájmem teď budu sledovat dění kolem pana Bakaly, jestli to náhodou není skrytý útok na pana Sobotku. A to se v ničem nechci pana Bakaly zastávat. Jsou věci, které mohly a měly být řešeny před třemi, pěti, deseti lety a najednou se hodí zrovna teď, pár měsíců před volbami,“ naznačil.

Podle Havlíka může být i hůř. „Bojím se, že když bude sestaven příští parlament z formací ANO, Robejšek a KSČM, pokud někdo předpokládá, že to může znamenat posun doleva, tak může. Nakonec i BIS ve svých výročních zprávách píše, že se tady posiluje vliv Číny a Ruska,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …