Strašení cizinci? Smutný konec Maláčové. Fendrych k tomu vymyslel nové jméno pro ČSSD

10.09.2021 7:41 | Glosa

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) svými kontrolami ve firmách budí velké vášně. Naposledy když zamířila do firmy Brano, jejímž majitelem je poslanec za ANO Pavel Juříček. Kvůli zveřejněným výsledkům kontroly se ve čtvrtek rozhodl podat na ministryni stížnost k Úřadu vlády, píší Novinky. Jako nešťastnou její politiku označuje i komentátor Martin Fendrych, podle něj situaci ve firmách nepřidává ani její xenofobní chování.

Strašení cizinci? Smutný konec Maláčové. Fendrych k tomu vymyslel nové jméno pro ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Ve firmě Brano se podle resortu Maláčové chybovalo v tom, že u několika zaměstnanců rozvrhovala pracovní dobu v rozporu se zákoníkem, nedodržovala přesčasy a prováděla neoprávněné srážky ze mzdy. Juříček se brání tím, že těsně po zveřejnění údajů, ovšem předtím firma nedostala o kontrolách žádný protokol a nebyly s ní výsledky projednány.

Na Maláčovou proto podal stížnost: „Rozhodl jsem podat proti postupu oblastního inspektorátu práce a především proti postupu ministryně práce a sociálních věcí a jejího poradce stížnost na Úřad vlády,“ uvedl Juříček, jenž ve stížnosti uvádí, že kontroly byly podle něj nepřiměřené a že informováním veřejnosti došlo k porušení povinnosti mlčenlivosti.

Původní zdroj ZDE

Poslanec Juříček rozhodně není jediný, kdo kritizuje Maláčovou za akci Férová práce, při níž bylo zkontrolováno už 167 firem, více než tři čtvrtiny měly podle resortu problémy s dodržováním legislativy.

V České republice firmám nepřidává fakt, že trh práce je značně nevyvážený. Ve firmách totiž přibývá volných míst, zatímco zájemců o ně je čím dál méně. Není se čemu divit, že firmy hledají pracovní sílu v zahraničí. I zde Maláčová tnula do žhavého, což ostře kritizuje v komentáři Martin Fendrych. Podle něj chce „Maláčová ČSSD spasit xenofobií, štve proti pracovníkům z Ukrajiny“.

Ministryně Maláčová je mnohem výraznější tváří ČSSD než její předseda Jan Hamáček, míní komentátor. „Ministryně vyráží do ulic, dává rozhovory, kde se sice vyjadřuje jako zapálená sociální demokratka, ale nedaří se jí vysvětlit, proč sedí ve vládě s oligarchou. A ještě něco, její touha uspět ji zavádí někam k hnědé SPD,“ dodává Fendrych.

Neváhá podle něj hrát na nejnižší pudy voličů. Česko nedávno popsala jako chudou montovnu s utlačovaným českým dělníkem a receptem na tento problém by podle ní mělo být omezení počtu agenturních pracovníků. Podle Maláčové cizinci často pracují za nižší mzdu a nemají žádnou sociální ochranu.

Zapomíná zřejmě na to, že takové omezení agenturního zaměstnávání může mít pro české firmy fatální dopady. „Mám několik známých i přátel, kteří mají malé stavební firmičky. Jejich zkušenost je celkem jednoznačná, sehnat tuzemské zaměstnance, kteří chtějí ‚makat‘, je mimořádně těžký úkol. A tak si ti majitelé firmiček postupně našli zdrcující většinou Ukrajince, kteří nabízejí prostě to, co malá stavební firma nezbytně potřebuje,“ píše Fendrych v komentáři na server Aktuálně.cz.

Původní text ZDE

„Mají jediný, ale obrovský problém – pracovat u nás oficiálně. Spousta z nich dělá na černo, ačkoliv je to pro ně riskantní (mohou být vyhoštěni). Každý z těch majitelů malých stavebních firmiček vám řekne, že by byl strašně rád, kdyby ty lidi mohl mít oficiálně a odvádět za ně daně státu, každý. A každý vám řekne, že na něj stát (Hamáček, Maláčová, Babiš) z obrovské výšky kašle,“ upozorňuje.

Naši lidé podle něj dělat tyhle práce často odmítají, a ne kvůli výši mzdy, ta je slušná. Není pravda, že ji půjdou dělat „na Západ“. „Mnohem spíš hrozí, že tam půjdou (a už chodí) pracovat Ukrajinci, přijdeme o ně. – O tomhle Maláčová zjevně neví vůbec nic,“ obává se Fendrych.

„Mnohem víc ale zaráží, že ministryně Maláčová i předseda Hamáček tak snadno utečou ke xenofobii, ke strašení cizinci. ČSSD by se ze ‚sociální demokracie‘ mohla v klidu přejmenovat na ‚nacionální demokracii‘. Jana Maláčová ale zřejmě zapomněla, že tady už je obsazeno. Leda by se po volbách chtěla hlásit k Okamurovi,“ dodává Fendrych závěrem.

reklama

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…