Stravovací paušál má doznat změn. Silou je tlačí Schillerové resort. Ministryně však na klíčový seminář nedorazila

09.09.2020 15:59

Diskuse k tématu stravovacího paušálu, která proběhla na půdě Poslanecké sněmovny, přinesla i naléhavá varování odborníků před daňovými optimalizacemi, snížením důchodů a zhoršením zdravotního stavu zaměstnanců. Takový byl průběh semináře, na kterém se ve Sněmovně diskutovalo o vládním návrhu na zavedení stravovacího paušálu.

Stravovací paušál má doznat změn. Silou je tlačí Schillerové resort. Ministryně však na klíčový seminář nedorazila
Foto: Markéta Vančová
Popisek: Stravenky - ilustrační foto

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 9.9.2020)

37%
hlasovalo: 24621 lidí
Návrh zákona, kterým chce resort financí zaměstnavatelům umožnit kromě oblíbených stravenek a závodního stravování zavést také stravovací paušál, byl experty podroben kritice. Záměr předpokládá, že zaměstnanci místo stravenek budou moci dostávat finanční příspěvek osvobozený od daní.

„Kromě současných systémů přibývá třetí možnost, aby zaměstnavatel vyplatil peníze přímo zaměstnanci, aby se najedl, jak sám chce,“ řekl Stanislav Kouba, náměstek ministryně financí Aleny Schillerové, která se osobně setkání nezúčastnila.

Místopředseda ČMKOS postupu Ministerstva financí nerozumí

Vít Samek, místopředseda Českomoravské konference odborových svazů, připomněl, že v době, kdy celý stát musí počítat každou korunu, ministerstvo přichází s projektem, který bude státní pokladnu stát dvacet miliard korun.

„Přestávka na teplé jídlo je důležitá z hlediska zdraví zaměstnanců,“ uvedl Samek. „Ministryně Schillerová i premiér Babiš rizika zavedení stravovacího paušálu znají, ale nedbají na ně,“ dodal.

Podle Samka se rovněž vytrácí účel závodního stravování.

„Stát pedanticky sleduje využití spousty peněz, ale u takto důležité věci říká, že je mu to jedno. Nerozumím, proč vláda s návrhem přichází právě v takto složité době,“ uvedl na semináři místopředseda nejsilnější odborové centrály v Česku.

Stravovací paušál nikde jinde v Evropě neexistuje

Tlak Ministerstva financí na zavedení stravovacího paušálu nechápe ani Jan Rafaj, viceprezident Svazu dopravy a průmyslu. „Nechápu, proč resort financí v této době s takovýmto zákonem přichází,“ uvedl Rafaj. „Čísla, kterými v důvodové zprávě operuje Ministerstvo financí, ignorují fakta, návrh je nepřipravený,“ vysvětlil.

Rafaj také podle informací ParlamentníchListů.cz konstatoval, že podle 96 procent zaměstnavatelů dosavadní systém stravenek a závodního stravování funguje dobře a není třeba ho měnit. „Vláda experimentuje s celou zemí,“ varoval viceprezident Svazu dopravy a průmyslu. „Nikde v zahraničí stravovací paušál neexistuje. Maďarsko ho zavedlo a zase zrušilo. Belgie o něm nějakou dobu uvažovala, a nezavedla ho.“

Je otázkou, komu nejvíce změna zákona prospěje

Anketa

Vyhraje hnutí ANO krajské volby?

70%
14%
hlasovalo: 14779 lidí
Miroslav Sedlák, předseda Asociace provozovatelů poukázkových systémů (APROPOS), vyjádřil politování nad skutečností, že ministerstvo Aleny Schillerové při přípravě návrhu stravovacího paušálu jen minimálně komunikovalo s odbornou veřejností.

„Místo aby ministerstvo prostřednictvím stravenek podporovalo digitalizaci, s nikým nemluví. Digitalizace přitom umožňuje, aby byly stravenky využity skutečně na nákup potravin nebo na stravování,“ připomněl Sedlák.

Předseda APROPOS také zmínil, že v důsledku zavedení stravovacího paušálu může dojít k významnému odlivu peněz k zahraničním majitelům velkých řetězců. Právě v nich si totiž lidé budou místo kvalitní stravy kupovat levnější potraviny.

Vzniká nová daňová výjimka

Kriticky se na semináři v Poslanecké sněmovně věnovaném vládnímu záměru zavést stravovací paušál vyjádřila také Simona Hornochová, daňová expertka a v minulosti náměstkyně na Ministerstvu financí.

„Ministerstvo financí tvrdí, že stravenkovým paušálem řeší daňové problémy, ve skutečnosti ale daňový problém vytváří, a to velký,“ uvedla Hornochová.

Podle jejích slov hrozí, že zaměstnavatelé mohou využít stravovací paušál jako náhradu části mzdy. Tím se zaměstnancům na první pohled zvýší mzda a zaměstnavateli sníží odvody státu. Ve skutečnosti se ale zaměstnancům sníží základ, od kterého se odvíjejí kupříkladu různé dávky i výše důchodu. Důsledkem zavedení stravovacího paušálu v současné podobě by tak mohla být grandiózní daňová optimalizace.

APROPOS na problém dlouhodobě upozorňuje

Rozhodnutí vlády zavést zaměstnanecký výdajový paušál na stravování s sebou nese množství hrozeb a rizik. Asociace provozovatelů poukázkových systémů (APROPOS) cítí povinnost na ně upozornit a vyzvat vládu a Poslaneckou sněmovnu, která má o návrhu v září hlasovat, aby jej zvážila a přehodnotila. Reforma prý bude mít řadu negativních dopadů a dopadne nejen na celý gastronomický sektor, ale nastartuje řadu nezvratných změn v oblasti zaměstnaneckého stravování.

Velké dopady pocítí restaurace, jídelny a kantýny, které jsou už tak dost postižené nekončící koronavirovou krizí.

Stravovací paušál navíc podle průzkumů sníží počty lidí ochotných se pravidelně stravovat v restauraci. To přinese podle vyjádření restauratérů v první etapě růst cen poledních menu a následně hrozí propouštění, v horších případech zavírání některých z nich. Restaurace paušál připraví až o 35 miliard korun, které jim stravenkový byznys přináší. Ohroženo je tak až 29 tisíc pracovních míst v tomto sektoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…