Strážce čisté kampaně Outlý toho má dost: Z jednatřiceti stran jich dodržuje všechna pravidla pět. Zahájíme správní řízení

21.10.2017 8:49

Deník MF DNES si nechal udělat analýzu zákona o financování politických stran. Ten měl přinést revoluční změnu do předvolebních kampaní a udělat pořádek v jejich transparentnosti. Jenže zatím se nezdá, že by tento účel naplnil.

Strážce čisté kampaně Outlý toho má dost: Z jednatřiceti stran jich dodržuje všechna pravidla pět. Zahájíme správní řízení
Foto: Hans Štembera
Popisek: ODS představila jarní část kampaně a přípravu programu pro nadcházející sněmovní volby. Budou se na něm podílet odborníci z různých oblastí, ale především občané a veřejnost

Mnoho politických stran našlo několik triků a kliček mezi pravidly. Nejprve se snažily alespoň navenek uvést své jednání do souladu s paragrafy, ale na konci kampaně už skoro polovina z kandidujících stran úplně přestala brát ohled na to, co  zákon přikazuje.

„Zahájíme s nimi správní řízení,“ vzkazuje přes MF DNES Jan Outlý z vedení Úřadu pro dohled nad financováním politických stran. Všechny strany podle něj měly do pondělí šestnáctého října zveřejnit veškeré příspěvky, které od sponzorů obdržely jako bezúplatné plnění. Nový zákon vyžaduje, aby politici odkryli i dary, které často mají hodnotu miliónů. Reklamní předměty, plakáty, ale i třeba slevy na výlep billboardů a inzercí.

Výsledek je podle Outlého tristní – toto pravidlo splnilo pouze pět z jednatřiceti kandidujících stran. Na ostatní už úředníci v brněnském sídle úřadu chystají žaloby. „Strany, které povinnost nesplnily, mají dvě možnosti: vykázat dárce až v závěrečné zprávě, tím se přiznat k deliktu, nebo dary nepoužit,“ doplnil Outlý.

Své povinnosti nedostály převážně malé strany, ale i několik větších. Za to jím hrozí pokuta až tři sta tisíc korun.

MF DNES uvádí příklady stran, které po volbách nejspíš usednou ve Sněmovně, ale paralelně mohou čekat od strážců čistoty kampaně obálku s pruhem. Například hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury na stránce, kde mělo své dárce zveřejnit, má pouze hlášku o tom, že stránka nebyla nalezena. Z analýzy také vyplývá, že SPD své zdroje financí, podle transparentního účtu u Fio banky, čerpá především z darů členů. SPD si navíc v tomto roce půjčila osmnáct miliónů korun. Na příspěvcích strana obdržela sedm a půl milionu korun, ale stačila utratit více než šestnáct milionů korun.

ČSSD ponechala formulář o bezúplatném plnění zcela prázdný. Ani na webu Realistů nenajdete formulář. Přitom právě u nich je podle MF DNES věšina lidí zvědavá, jak to vlastně se slevami mají. „Před měsícem měli v reklamním prostoru obsazeno padesát milionů a přes účet jím proteklo asi osm,“ cituje deník Petra Vymětala, vyučíjícího na katedře politologie VŠE.

Padesát milionů od ČSSD. Za růže nebo dechovku

Dále nezapomněla MF DNES vypracovat analýzu peněžních darů a volebních výdajů. Nejvíce financí, téměř padesát milionů korun, zatím utratila socální demokracie. Na jejím účtu je například vidět nákup růží nebo odměna dechovce. ČSSD prý také ukazuje, jak se dá fungování transparentního účtu obejít. Více než dvacet milionů korun bylo z jejího účtu odesláno firmě Cíl, která straně patří. Teprve ta pak z těchto peněz platila za plakáty, reklamní plochy, propisky a jiné. Od koho a za kolik, to kvůli tomu ale už vyčíst nelze.

Podobně se zachovala KSČM, která poslala od letošního května třináct milionů korun své firmě Futura.

S odhalením konečného příjemce peněz z transparentního účtu zákon nepočítá. „U každé transakce musí být uvedena její výše a účel. Úřad má ze zákona pravomoc spolupráci firem ověřit. Například to, že vykázané služby a předměty v dané výši skutečně poskytly,“ upřesňuje Outlý.

Deník také píše,  že velká část darů pro ODS pochází od bratrů Valentových. Sám senátor Ivo Valenta daroval ODS maximum, které zákon dovoluje, a to tři miliony korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…