Strážkyně cen elektřiny dramaticky vyhlásila válku solární drahotě. S podporou Zemana

09.07.2013 12:05

Ředitelka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková na tiskové konferenci varovala před nejnovější snahou solárních baronů zajistit si zákonný podklad pro další astronomické zisky. Spolu s ministerskými úředníky si prý sami napsali novelu zákona, která by od roku 2014 opět dramaticky zvedla ceny energie. Proto se její úřad rozhodl bojovat a založil vyšetřovací tým „Rychlé šípy“.

Strážkyně cen elektřiny dramaticky vyhlásila válku solární drahotě. S podporou Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely - ilustrační foto

Alena Vitásková již od začátku roku upozorňuje na nebezpečí „solárních baronů“, majitelů velkých fotovoltaických parků, kteří si šikovným lobbingem zajišťují extrémně výhodné podmínky, a doplácejí na ně lidé, kteří jejich elektřinu draze platí. Za to si od solárníků vysloužila brutální výhrůžky, v jejichž důsledku byla ředitelce ERÚ přidělena policejní ochranka.

Nyní však znovu dramaticky vystoupila, neboť podle ní hrozí, že již tak vysoké ceny elektřiny budou ještě dramaticky zvyšovány. Poslouží k tomu prý nová zákonná úprava, kterou si solárníci ve spolupráci s ředitelem ministerského odboru (pravděpodobně bez vědomí ministra Kuby i příslušného náměstka) sami sepsali.

Podle ředitelky Vitáskové reálně hrozí, že by po roce 2014 mohla znovu dramaticky vzrůst cena elektrické energie. „Takový stav by vedl k přesunu firem do zahraničí a růstu nezaměstnanosti v řádech desetitisíců,“ přiblížila konkrétní dopady nárůstu cen.

Regulátor by podle ní v tom případě náklady na zelenou energii muset rozpočítat mezi ty, kteří na trhu zůstanou, kterým by tak ceny stouply ještě více. Těmi, kteří zůstanou, pochopitelně budou především domácnosti.

„Situace kolem obnovitelných zdrojů se zcela vymkla a její obnova je zcela zásadní pro vývoj celého hospodářství v ČR,“ varovala Vitásková.

Rychlé šípy vyrážejí na Stínadla

K prověření fungování solárních elektráren se Energetický regulační úřad rozhodl založit skupinu vyšetřovatelů, kteří budou jednotlivé solární parky kontrolovat. Skupinu na ERÚ nazvali „Rychlé šípy“. „Ne proto, že by byli tak rychlí, ale proto, že si zde Bratrstvo kočičí pracky vytvořilo solární byznys, kde je nebezpečno jako na Stínadlech,“ líčila Vitásková. Pak dodala, že bude třeba hodně Mirků Dušínů, aby se toto zlo podařilo vymýtit.

Za tímto účelem vznikl koordinační výbor, který má celý problém solárního byznysu řešit. „Vznikl pod vedením ERÚ a záštitou prezidenta republiky,“ vysvětlovala Vitásková. Prezident Miloš Zeman již ve svém projevu v Poslanecké sněmovně mluvil o nebezpečí solárních baronů a nabízel zprostředkování ke vzniku skupiny, která by tento problém řešila.

Prezident Zeman ve svém projevu před Poslaneckou sněmovnou uvedl tuto skupinu jako příklad pokračujícího rozkrádání české společnosti. „Do této doby připravili české hospodářství o zhruba 200 mld. korun, z toho 165 mld. české podniky a 35 mld. české obyvatele či domácnosti v cenách, které jsou tak vysoké především díky naprosto nesmyslné a šílené podpoře toho, čemu se říká eufemisticky obnovitelné zdroje,“ uvedl Zeman.

Celý sněmovní projev prezidenta Miloše Zemana ZDE.

Pak poslance informoval, že o věci již kromě ředitelky ERÚ hovořil i s nejvyšším státním zástupcem nebo ředitelem Bezpečnostní informační služby. „Navrhl jsem jim vytvoření společného týmu, který by se tímto největším tunelem v českých ekonomických dějinách seriózně zabýval, a prosím, abyste to považovali za můj skromný vklad do řešení této problematiky,“ uvedl Zeman.

Už padají i žaloby

Nyní tedy prezidentova iniciativa získala konkrétnější obrysy. Podle Vitáskové by v této skupině kromě zaměstnanců ERÚ, kteří sami o sobě nemají možnost konat úkony v potřebném rozsahu, měli být rovněž zaměstnanci Ministerstva vnitra, policisté a státní zástupci. Na činnosti skupiny by se měla podílet i prezidentská kancelář.   

Prvním krokem, který se pokusí vyřešit problémy vzniklé v minulosti, by měly být důsledné kontroly firem, které provozují největší solární parky. „Byla zahájena kontrola 180 solárních elektráren, které dostaly licenci v roce 2010,“ informovala ředitelka Vitásková.

Kontroloři se prý soustředí na solární elektrárny přes 1 megawatt. Celkem kontrolovali solární elektrárny o výkonu 500 megawatt, které za dobu veřejné podpory mohou z veřejných rozpočtů získat přes 140 miliard korun. Doposud podle ní proběhlo třicet kontrol a ani jedna z nich neskončila bez objevené vady. Plných 28 z nich mělo vady zásadní.

Pak ředitelka Vitásková připomněla, že v takovém případě je za určitých okolností dokonce možné zahájit obnovu řízení o přidělení licence. „Je to závažný krok, ale i k tomu budeme přistupovat,“ ujistila. Současně s tím prý určitě půjdou trestní oznámení. Později doplnila, že dvě trestní oznámení již byla podána.

Solárníci si sami napsali zákon. S jedním ministerským úředníkem

Hlavní úkol do budoucna však podle Vitáskové nyní leží v oblasti legislativy. „Hrozí opakování roku 2009, kdy nepřijetím nové úpravy došlo k solárnímu boomu. Zase je tu vládní krize a ideální podmínky k takovému opomenutí,“ připomněla Vitásková průtahy, které umožnily masivní rozvoj fotovoltaických elektráren za extrémně výhodných podmínek.

Podle Vitáskové je třeba zastavit další podporu výroby energií z nových zdrojů od roku 2014, která by znovu dramaticky zvýšila ceny elektřiny. „Je to klíčový bod k zajištění stagnace již tak nepřijatelně vysoké ceny za zelenou energii,“ vysvětlila.

„Za zády regulátora chystali zaměstnanci MPO s regulovanými subjekty novou úpravu. ERÚ jako regulátora přizvali až v průběhu prací. Pravděpodobným cílem bylo zajistit zákonem lepší podmínky, než by poskytl ERÚ. Tento postup považujeme za skandální a požadujeme, aby práce na novele byly zahájeny znovu,“ hřímala ředitelka Vitásková.

ERÚ jako regulátor se podle ní odmítá podepsat pod novelu energetického zákona, kterou si napsali solárníci ve spolupráci s vedoucím příslušného odboru Ministerstva průmyslu a obchodu, pravděpodobně bez vědomí ministra Kuby a náměstka Šolce. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…