Středočeská TOP 09 by v čele strany ráda viděla dalšího šlechtice

26.10.2017 15:55

Středočeská TOP 09 navrhuje do nejužšího vedení strany senátora a místostarostu Dymokur na Nymbursku Tomáše Czernina. Usnesl se na tom tento týden krajský výbor TOP 09, řekl dnes ČTK předseda středočeské organizace TOP 09 Jan Jakob.

Středočeská TOP 09 by v čele strany ráda viděla dalšího šlechtice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Czernin

O Czerninovi se mluví jako o jednom z možných nástupců Miroslava Kalouska, který na listopadovém sněmu nebude obhajovat funkci předsedy. „Krajský výbor téměř jednomyslně podpořil Tomáše Czernina do nejužšího vedení TOP 09. Bez toho, že bychom upřesňovali, zda má být předseda, či místopředseda, ale minimálně by měl být na pozici místopředsedy,“ tlumočil Jakob stanovisko krajského výboru, tedy nejširšího vedení krajské organizace. „Předpokládáme, že se o tom bude dál diskutovat,“ dodal.

Czernin se už nechal slyšet, že o kandidatuře neuvažoval a musí si ji ještě promyslet. Kromě něj se mluví také o europoslancích Jiřím Pospíšilovi či Luďku Niedermayerovi nebo místopředsedkyni TOP 09 Markétě Pekarové Adamové, která ale oznámila, že se o funkci ucházet nebude.

Krajský výbor i krajské předsednictvo podle Jakoba také probíraly výsledek sněmovních voleb, které pro TOP 09 nedopadly příznivě. „Shodli jsme se na tom, že cílem na další období musejí být komunální volby, to je naše absolutní priorita. O tom, že bychom vyvozovali osobní odpovědnost ve vedení krajské organizace za výsledek sněmovních voleb, jsme se nebavili,“ uvedl Jakob.

TOP 09 ve víkendových volbách získala 5,31 procenta hlasů, ve sněmovně tak má sedm mandátů. Ve volbách před čtyřmi lety strana kandidující tehdy s podporou Starostů obdržela téměř 12 procent a poslanců měla 26.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…