Stropnický: Kdy USA opustí Guantánamo? Okupují ho stejně jako Rusko Krym

16.12.2018 21:52

Bývalý předseda Zelených Matěj Stropnický napsal pro časopis Tvar pár řádek k 90. narozeninám amerického filozofa Noama Chomského. Ve sloupku se nacházejí také slova o tom, že Spojené státy jsou vlastně teroristickým státem.

Stropnický: Kdy USA opustí Guantánamo? Okupují ho stejně jako Rusko Krym
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matěj Stropnický

Lingvista a filozof Noam Chomsky letos slaví 90. narozeniny. Muž, jenž je dlouhá léta vzorem řady levicově smýšlejících lidí, podle všeho inspiroval i bývalého předsedu Zelených Matěje Stropnického.

Syn současného českého velvyslance v Izraeli Martina Stropnického připomněl, že Chomsky v jedné ze svých knih označil Spojené státy za teroristický stát.

„Chomsky totiž vnímá zcela opačně u nás běžně uznávanou roli USA coby světového četníka, který ve jménu svobody a demokracie zasahuje ve všech částech světa proti darebáckým státům, slovy George Bushe mladšího. Chomsky popisuje USA ze stejných příčin jako teroristický stát, který bez ohledu na mezinárodní právo, Ženevské úmluvy i názor vlastního obyvatelstva od svého vzniku vojensky napadá prakticky kohokoli. Sleduje v knize postup USA ve válce ve Vietnamu, v izraelsko-palestinském konfliktu, ve Střední Americe včetně Kuby, v Jižní Africe, v Afghánistánu, Iráku i aktuální konfrontaci s Íránem,“ napsal mladý Stropnický v textu, který umístil i na sociální síti Facebook.

Chomsky tvrdí, že Američané řádili ve Vietnamu, na Kubě, v Iráku, v Afghánistánu a v dalších zemích. Je prý lhostejné, zda v čele státu zrovna stál republikán, nebo demokrat. Spojené státy podle Chomského opakovaně porušují mezinárodní právo. Třeba když opakovaně blokují údajně oprávněné rezoluce OSN vůči Izraeli, který prý velmi špatně jedná s Palestinci. Tímto svým postupem, ale nejen jím, vlastně Washington podporuje teroristy. Podle Chomského je otázka, kdy za to někdo uvalí na USA sankce. Už jen za to, že údajně okupují Guantánamo na Kubě. Za to, že Rusko ovládá ukrajinský Krym, dnes také čelí sankcím.

„U nás to nikomu pod hrozbou lynče a vyobcování nedoporučuji. Jenže svět si tyto otázky klade a celkem stále častěji na ně odpovídá podobně jako Noam Chomsky.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…