Stropnický: Vláda musí usilovat o splnění cíle obranných výdajů

08.06.2017 19:02

Vláda musí udělat vše pro to, aby rozpočet na rok 2018 a výdajové rámce na další léta mířily ke splnění cíle, že Česko dá v roce 2020 na obranu 1,4 procenta hrubého domácího produktu. Dnes to na konferenci o národní bezpečnosti řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Podle rozpočtových rámců navržených Ministerstvem financí by Česko dávalo na obranu v roce 2020 jen 1,16 procenta HDP, připomíná ČTK.

Stropnický: Vláda musí usilovat o splnění cíle obranných výdajů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Podle Stropnického je dosažení výdajů ve výši 1,4 procenta HDP v roce 2020 nezbytné, aby působil věrohodně český závazek vůči NATO, že do roku 2024 vzrostou obranné výdaje na dvě procenta, jak Aliance vyžaduje. „Otázka naší obranyschopnosti je natolik významná, že nemůžeme vůbec uvažovat o tom, že bychom dvou procent nedosáhli,“ řekl ministr.

Zdůraznil ale, že český příspěvek pro společnou obranu NATO nespočívá jen ve výdajích na obranu. Česko se podle něj významně zapojuje do různých aktivit Aliance, jako je třeba ochrana vzdušného prostoru spojenců, a měla by v příštím roce poslat své vojáky i do misí předsunuté přítomnosti v Pobaltí. „Česká republika patří mezi nejaktivnější spojence ve své váhové kategorii,“ řekl Stropnický.

Na zvýšení českého obranného rozpočtu dnes v Praze apelovala i zástupkyně generálního tajemníka NATO Rose Gottemoellerová. Podle ní je nutné výdaje na obranu zvyšovat, když se bezpečnostní situace ve světě zhoršuje. Gottemoellerová také připomněla, že Rumunsko by mělo dvouprocentní cíl splnit letos, pobaltské státy příští rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…