Stropnický chce připravit Babiše o další dvě miliardy

30.07.2015 13:07

Ministerstvo obrany chce na příští rok proti navrženému rozpočtu navýšení o 2,1 miliardy korun. Novinářům to dnes řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Původní návrh počítal pro obranu s 46 miliardami korun, po prvním kole jednání ministr financí Andrej Babiš (ANO) částku zvýšil na asi 47 miliard. Stropnický ale po Babišovi chce další peníze.

Stropnický chce připravit Babiše o další dvě miliardy
Foto: Martin Šťastný
Popisek: Martin Stropnický

Původní návrh na letošní rok byl 46,08 miliardy. "Snažíme se, a jsme už tak na půl cesty, o další navýšení. Rádi bychom o 2,1 miliardy korun, to by pro nás bylo optimální," řekl Stropnický. Druhé kolo jednání s Babišem je podle něj naplánováno na 11. srpna.

Letos úřad hospodaří s necelými 44 miliardami korun. Vládní koalice se loni shodla, že do roku 2020 by se rozpočet obrany měl dostat na 1,4 procenta HDP. Po několika letech šetření tak může ministerstvo počítat s každoročním růstem.

Peníze, které má ministerstvo slíbeno navíc, půjde na nábor nových vojáků. Armáda se totiž dlouhodobě potýká s nedostatečným obsazením útvarů. Nový náčelník generálního štábu Josef Bečvář proto personální otázku po svém nástupu označil za svou prioritu. Letos by do armády mělo přijít 1850 rekrutů, v příštích dvou letech každoročně 2000. Tisíc nových vojáků přitom znamená pro ministerstvo náklady kolem miliardy korun, uvedl Stropnický.

Úřad počítá s výrazným navyšováním rozpočtu i v příštích letech tak, aby bylo v roce 2020 dosaženo slíbeného 1,4 procenta HDP. Podle ministra to znamená, že v roce 2017 by mělo na armádu ze státního rozpočtu jít 53 až 54 miliard korun, o rok později asi 60 až 61 miliard a v roce 2020 by to mělo být 73 miliard. Zdůraznil, že pozvolný nárůst prostředků je pro armádu důležitý, aby dokázala peníze efektivně využít. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…