Stropnický stáhl projednání nominace Kříže do čela vojenské policie

28.01.2015 10:58

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) stáhl z programu dnešního zasedání sněmovního branného výboru návrh na jmenování právníka Pavla Kříže do čela vojenské policie. Na jeho nominaci ale trvá a je připraven o ní debatovat s poslanci i armádními špičkami, které vyjadřovaly pochyby. Bez projednání ve výboru ministr nového náčelníka vojenské policie jmenovat ze zákona nemůže, záležitost se tedy odkládá.

Stropnický stáhl projednání nominace Kříže do čela vojenské policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

"Já jsem přesvědčený, že ten kandidát je kvalitní člověk, je to člověk erudovaný a je to člověk, který se v té problematice dobře orientuje. A je zárukou, že vojenská policie by v budoucnosti měla být velice efektivní složkou ministerstva obrany," řekl novinářům Stropnický.

O stažení bodu z programu prý požádal kvůli "rozvíření mediální bouřky středních rozměrů", když Křížovu nominaci zpochybnil podle Stropnického "dost nešťastně" končící náčelník generálního štábu Petr Pavel. Pavlovi podle informací deníku Právo vadilo, že proces není v souladu kariérními zásadami v armádě, což může působit na vojáky špatně.

Na jak dlouho se proces zdrží, ministr neupřesnil

Stropnický tedy nebude moci Kříže jmenovat k únoru, jak předpokládal. Na jak dlouho se proces zdrží, ministr neupřesnil. Chtěl by ale, aby branný výbor k věci zasedl v únoru. Času chce ministr využít k debatě s jednotlivými poslanci i Pavlem a jeho pravděpodobným nástupcem Josefem Bečvářem.

Podle informací ČTK hrozilo, že ve výboru zazní od některého z poslanců návrh, aby byl tento bod z programu vyřazen. Někteří z nich se ke Křížově nominaci stavěli velmi rezervovaně.

Právník Kříž, jenž je hodností podplukovník, by měl nahradit generála Milana Schulce, jenž údajně dostal nabídku pracovat jako vojenský přidělenec na některém z českých velvyslanectví.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…