Studie německých expertů: Ukrajinské armádě prý hrozí rozklad. U separatistů to není lepší

15.08.2014 9:11

Komentátor Mirko Raduševič se v textu, který přinesl server Literárky.cz, zamyslel nad stavem ukrajinské armády a rovněž separatistických domobran z východu země. Vzal si přitom za zdroj analýzu vojenských aspektů konfliktu, kterou sepsali němečtí experti.

Studie německých expertů: Ukrajinské armádě prý hrozí rozklad. U separatistů to není lepší
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Stany stále někdo stráží

Experti Fondu pro vědu a politiku z Berlína analyzovali vojenské aspekty konfliktu na Ukrajině a na počátku dubna podle Raduševiče došli k závěru, že ukrajinské bezpečnostní síly trpí zásadními strukturálními problémy, které přetrvávají i po vojenském úspěchu a nejsou odstranitelné bez vnější pomoci.

Vedení země je podle studie znepokojeno především způsobem, jakým se armádě brání místní separatisté. Odhaduje se, že na jejich straně bojuje asi patnáct tisíc ozbrojenců v paravojenském uskupení, které pro své činy záměrně využívá civilní obyvatelstvo. To si ve značné části přeje větší autonomii, nebo rovnou připojení k Rusku. Část vojenských struktur mají tvořit i dobrovolníci a žoldáci z ciziny, zejména z Ruska.

Analýza si však všímá, že separatistům chybí široká podpora místních obyvatel, kteří se sice staví negativně ke kyjevské vládě, ale zároveň se staví proti občanské válce. Rovněž separatistům má chybět vnitřní jednota a systém, mnohem spíše než výzbroj.

Celý komentář ZDE.

Ukrajinská armáda na tom však prý není o moc lépe. Na rozdíl od té ruské neprošla rekonstrukcí, a její počet byl v průběhu let snížen z 450 tisíc na 130 tisíc vojáků. Navíc se více než z poloviny skládá z branců, kteří mají problém se s jejími záměry vnitřně ztotožnit. Za efektivně fungující považuje studie pouze letectvo, výsadkáře a speciální jednotky.

Zcela zvláštní skupinou jsou polovojenské útvary, které často vůbec neuznávají centrální armádní velení. Jedná se o úderky aktivistů Majdanu, do nichž patří aktivisté Pravého sektoru, dále pak soukromé armády složené spíše na principu domobrany, a nakonec soukromé armády oligarchů.

Problémem je též financování ukrajinské armády. Ta měla v roce 2013 vyčleněno na své výdaje 1,8 miliard euro, zatímco třeba ruská dvacetpětkrát víc (přičemž velikostí převyšuje ukrajinskou pouze pětkrát). Efektivní financování omezuje též všudypřítomná korupce, která se dotýká i loajality vojáků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…