Summit NATO ve Vilniusu: Černochová, Fiala, Pavel, všichni nadšení. Akorát Němcové se přání nesplnilo

12.07.2023 9:44

NATO se shodlo na odstranění Akčního plánu členství z procesu připojení Ukrajiny, což zkrátí přístupový proces na jeden krok, oznámil první den summitu Jens Stoltenberg. „Ukrajině byl dnes na summitu ve Vilniusu usnadněn vstup. Za zásluhy o rozšíření aliance bychom měli Vladimiru Putinovi nechat zahrát písničku – Proč mě nikdo nemá rád,“ komentuje poslanec za TOP 09 Marek Ženíšek. Akorát senátorka Miroslava Němcová

Summit NATO ve Vilniusu: Černochová, Fiala, Pavel, všichni nadšení. Akorát Němcové se přání nesplnilo
Foto: Twitter J. Černochové
Popisek: Ministři obrany: Jana Černochová a Lloyd Austin

„S prezidemtem Petrem Pavlem ve Vilniusu. Česko vždy stálo a bude stát za Ukrajinou. Bylo by hrubou chybou, kdyby Západ jako celek, kdyby Evropská unie a NATO, Ukrajinu odmítly a nedokázaly jí nabídnout tuto budoucnost,“ napsal na svůj twitterový účet ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti).

„Cestu známe. Jednomyslná shoda 31 zemí na budoucnosti Ukrajiny v NATO je úspěchem. Její cesta ke členství bude díky dnešní dohodě kratší. Zítra se těším na jednání s Volodymyrem Zelenským v novém formátu Rady NATO–Ukrajina, kde poprvé zasedne jako rovný s rovnými,“ napsal k summitu prezident Petr Pavel.

Nad podle jeho slov dobrými zprávami z Vilniusu se zaradoval i premiér Petr Fiala (ODS). „Spojenci v NATO jednomyslně schválili závěrečné komuniké a významně tak posunuli a zkrátili ukrajinskou cestu ke členství v alianci. Švédsko se navíc během krátké doby konečně stane členem aliance. Celá řada zemí také oznámila další dodávky zbraní, aby se Ukrajina mohla úspěšně bránit ruské invazi,“ uvedl.

To, že aliance souhlasí se zkrácením cesty Ukrajiny ke členství v NATO, přivítal také lidovecký poslanec Jan Bartošek. „Vítám krok lídrů na summitu ve Vilniusu, který se týká zjednodušení vstupu Ukrajiny do NATO. Ne každá armáda má takové bojové zkušenosti a ukrajinský lid jasně ukázal, že se umí postavit ruskému agresorovi a zaslouží si být rovnoprávným členem,“ řekl.

„Ve Vilniusu se daří: NATO zkrátí Ukrajině přístupovou cestu. To je velké povzbuzení a podpora, mám z toho radost,“ zhodnotila senátorka Miroslava Němcová (ODS). „Žertujete? Je to historické selhání,“ zeptal se následně diskutér. „Také bych si přála, aby byla UA přijata už teď. Ale obávala jsem se, že nebude shoda na ničem. Toto je posun dobrým směrem,“ odvětila Němcová.

Poslanec za TOP 09 Marek Ženíšek by ruskému prezidentovi navrhoval zahrát písničku. „Finsko v NATO, Švédsko již jednou nohou taky a Ukrajině byl dnes na summitu ve Vilniusu usnadněn vstup. Za zásluhy o rozšíření aliance bychom měli Vladimiru Putinovi nechat zahrát písničku – Proč mě nikdo nemá rád,“ napsal na svůj twitter.

První den summitu zhodnotila také ministryně obrany Jana Černochová (ODS). „Summit – den první. Milé setkání s ministrem obrany USA Lloydem J. Austinem, nové obranné plány, posílení kolektivní obrany a vyšší investice do obrany. Obrana státu je drahá, ale neexistuje jiná volba. Dnes přestává být otázkou, zda bude Ukrajina členem NATO, ale kdy se to stane,“ podotkla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Černoch Černochovou, není to nějaká provokace? , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantigreen , 12.07.2023 12:10:25

|  16 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …