Šup do Evropy! Bude nával migrantů, protože se zpřísní pravidla, věští organizace

17.01.2024 15:05

Rok 2024 bude podle Mezinárodního centra pro rozvoj migrační politiky rokem velké migrace. Zájemci o život v EU se budou tlačit na starý kontinent mimo jiné i ze strachu, že ve volbách budou vyhrávat odpůrci migrační politiky, kteří při první možné příležitosti zpřísní imigrační pravidla. Migranti prý mají strach i z přitvrzování EU jako celku vůči přistěhovalcům. Nezisková organizace Human Rights Watch bije na poplach. EU podle ní pošlapává lidská práva migrantů.

Šup do Evropy! Bude nával migrantů, protože se zpřísní pravidla, věští organizace
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlíci z Afriky, ilustrační foto

Mezinárodní centrum pro rozvoj migrační politiky (ICMPD) upozornilo, že v roce 2024 ještě zesílí migrační tlak na EU. Podle analytiků se budou chtít migranti protlačit přes evropské hranice dřív, než začnou platit nová migrační pravidla. Podle think-tanku bude EU migranty potřebovat, pokud má udržet krok s ostatním vyspělým světem.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26570 lidí
„Migrace do Evropy se v roce 2024 zvýší, protože se lidé budou snažit dostat na kontinent před zavedením nových zákonů zaměřených na snížení počtu příchozích, uvedl přední think-tank,“ napsal k tomu server britského listu The Guardian s tím, že se v tomto smyslu vyjádřil Michael Spindelegger, generální ředitel ICMPD. Spindelegger je také bývalý vicekancléř a ministr zahraničí Rakouska a se svou zkušeností říká, že EU bude migranty potřebovat.

Spindelegger má za to, že EU bude potřebovat nové pracovníky integrovat velmi rychle. Pokud se jí to nepodaří, potom z ředitelova pohledu hrozí, že se řada dnes stále ještě evropských firem sbalí a odejde někam, kde pracvníky najde.

„V rozporu s xenofobním poselstvím mnoha protiimigrantských, krajně pravicových politiků Spindelegger řekl, že Evropa potřebuje migranty, pokud si EU má udržet dostatečně silnou pracovní sílu s nedostatkem pracovních sil v celém bloku,“ napsal k tomu The Guardian.

Migrační tlak, tentokrát z Jižní a Střední Ameriky, prý notně zvýší i vyhlídka na možné vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách, protože se očekává, že by Trump notně zpřísnil imigrační politiku. Dalším promigračním impulzem bude pokračující válka na Blízkém východě.

Vyzval politiky, aby zdvojnásobili úsilí o vytvoření legálních migračních cest a aby uzavřeli partnerské programy se soukromými subjekty a přímo v Africe, kteří budou migrantům ještě před odchodem z vlasti vysvětlovat, co přesně obnáší příchod do Evropy, co budou muset splňovat, a tak podobně.

Zásah USA proti migračním trasám by podle analytiků think-tanku mohl vést ke zvýšení počtu Venezuelanů a Kolumbijců využívajících bezvízové návštěvnické cesty do Španělska.

Eurokomisařka Ylva Johanssonová nedávno uvedla, že je potřeba o 1 milion více pracovníků v EU, aby Evropané udrželi krok s demografickými změnami, a uvedla, že je „problémem udělat to uspořádaným způsobem“.

ICMPD také upozornil, že konečná data z EU za rok 2023 pravděpodobně ukážou, že v roce 2023 bylo podáno více než 1 milion žádostí o azyl, což je o 20 % více než v roce 2022 a nejvyšší počet od roku 2016.

Podle neziskové organizace Human Rights Watch (HRW) jsou nová migrační pravidla přijatá v EU pro migranty nefalšovanou katastrofou. Evropští politici se podle neziskové organizace tváří, že dojednané principy jsou dobrým kompromisem, ale podle neziskové organizace není co slavit. „Migrační pakt EU je pro migranty a žadatele o azyl katastrofou,“ uvedla HRW.  

„Během tří let od doby, kdy Evropská komise navrhla migrační pakt, trýznivá jednání způsobila, že konečný produkt byl horší, než se očekávalo. Členské státy si při řízení migrace na úkor lidských práv nárokují široké pravomoci. Ve spojení se snahou EU přesunout odpovědnost na sousední země, jako je Libye, Tunisko, Turecko a Egypt, pakt o migraci signalizuje totální ignorování práv lidí v pohybu,“ varovala dále nezisková organizace,

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zdůraznil, že je s podobou migračního paktu spokojen.

Evropská unie se po sedmi letech přešlapování na místě a třech letech náročného vyjednávání dohodla na návrhu reformy migrační politiky EU, o které se v médiích hovoří jako o ‚migračním paktu‘. Za ČR jsem podobu této dohody vyjednával už v době našeho předsednictví, a ještě v předvečer jejího schválení jsem se, troufnu si říct významně, zasadil o dosažení takové podoby, která byla přijatelná pro naprostou většinu členských států.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Neziskovky, které samy nic nevydělají, nic nepřinesou diktují co se bude dělat. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 17.01.2024 15:41:07
Pekárová chválila, že silné neziskovky jsou největší podporou státu /asi toho pod řízením Pětikoalice/. Migranti jsou především ze zemí, kde byly kolonice Britů,Francouzu. Další část jesou chudáci kterým Americké války za podpory NATO zničili domovy, možnost obživy. Takže tam je to kdo by se měl o migranty starat, a ne Máňa z Dolní Lomné. Migranty z Iráku, Sýrie, Afganistánu, Etiopie, Sudánu Jemenu atd, vozit hned do USA.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…