Supermarket plný, tak jsme na tom dobře? Kdepak, tady jsou čísla. A hodně špatná

27.12.2022 16:24

Důvěra v českou ekonomiku je znovu nejnižší od loňského března. Takzvaný souhrnný indikátor důvěry v prosinci klesl meziměsíčně o 0,6 bodu na hodnotu 89,5. Důvěra se snížila mezi podnikateli a také u spotřebitelů. Nejnižší od loňského března byla důvěra už v říjnu, v listopadu mírně vzrostla. Vyplývá to z informací na webu Českého statistického úřadu. Nižší je důvěra v hospodářství u podnikatelů, spotřebitelů i celkově také proti loňskému prosinci.

Supermarket plný, tak jsme na tom dobře? Kdepak, tady jsou čísla. A hodně špatná
Foto: Dollarphotoclub
Popisek: Peníze

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí
Ukazatel důvěry podnikatelů poklesl v prosinci proti listopadu o půl bodu na hodnotu 92,5, snižuje se od letošního června a je také nejnižší od loňského března. „V prosinci byl zaznamenán propad zejména ve stavebnictví a v maloobchodě. Stavebnictví je ale současně jediným odvětvím, kde se důvěra přes výrazný prosincový pokles stále drží nad dlouhodobým průměrem,“ uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst. Ve vybraných odvětvích služeb včetně finančního sektoru se důvěra meziměsíčně nezměnila, v průmyslu mírně vzrostla.

Indikátor důvěry podnikatelů klesl proti listopadu ve stavebnictví o 7,9 bodu na hodnotu 107,7, v obchodě o 6,3 bodu na 92,7. Ve službách ukazatel zůstal na hodnotě 92,4, v průmyslu stoupl o 0,6 bodu na 91.

Indikátor důvěry spotřebitelů se po listopadovém mírném oživení v prosinci meziměsíčně opět snížil, klesl o 1,3 bodu na hodnotu 74,7. „Domácnosti negativně hodnotí zejména svou současnou ekonomickou situaci. Pozitivně lze ale hodnotit, že mimořádně velké obavy z jejího dalšího zhoršování se začínají postupně zmírňovat,“ podotkla Silvie Vyplašilová z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ. V prosinci ubylo domácností, které považují současnou dobu za vhodnou k velkým nákupům. Snížilo se ale očekávání dalšího růstu cen.

„Pohled do ‚plných obchodních center‘ zjevně klamal. Spotřebitelská nálada totiž byla i v prosinci skoro nejníže v dějinách. Lidé, kteří odmítají připustit, že mimo jejich bublinu krize udeřila, jsou jako ti, co odmítali věřit, že covid zabíjí, neboť v jejich okolí nikdo nezemřel,“ okomentoval to ekonom Lukáš Kovanda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…