Svaz průmyslu: Nová vláda musí zvýšit konkurenceschopnost ČR

31.10.2013 20:05

Minulé politické reprezentace podcenily podporu konkurenceschopnosti země a zavinily výrazné zhoršování pozice Česka ve světě. Podle Světového obchodního fóra se Česko za poslední rok propadlo v konkurenceschopnosti z 39. místa na 46. a Světová banka, která hodnotí podnikatelské prostředí podle deseti parametrů, umístila Česko až na 75. místo, Slováci jsou 49. Průmyslníci teď bijí na poplach, na setkání v Liberci dnes vyzvali politiky, aby začali problém řešit.

Svaz průmyslu: Nová vláda musí zvýšit konkurenceschopnost ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

"Nová vláda si musí uvědomit vážnost stavu a musí přijmout účinná opatření ke zlepšení," uvádí Liberecká výzva Svazu průmyslu a dopravy nové české vládě. Politika se podle průmyslníků odtrhla od života a politici si nepřipouštějí odpovědnost za podmínky pro podnikání, tvorbu hodnot a pracovních míst. "Jejich rozhodnutí ve svém důsledku ale často poškozují výkonnost hospodářství. Měli by si jasně uvědomit, že zdroje pro fungování státu a jejich práci hradí podniková sféra a že je možné přerozdělit pouze to, co vytvoří," zdůraznil prezident svazu Jaroslav Hanák.

České republice podle svazu chybí společná vize

Průmyslníci kritizují přebujelý státní aparát. "Kdybychom takto řídili své podniky, tak zbankrotujeme," upozornil majitel společnosti Linet Zbyněk Frolík. Nelíbí se jim ale ani podmínky pro zakládání firem, které jsou podle hodnocení světových organizací snad jedny z nejhorších na světě. "V době internetu, v době automatizace státní správy, jak je možné, že se tady čeká na založení firmy týdny a někdy i měsíce," poznamenal Hanák. Český průmysl ale stále více pálí i nedostatek technicky vzdělaných lidí, absolventů učilišť, středních i vysokých škol.

"Jedním z velkých problémů České republiky v tuto chvíli je i česká imigrační politika," upozornil viceprezident svazu Radek Špicar. České podniky musejí podle něj expandovat do zahraničí a hledat trhy v zemích třetího světa. Znamená to, že musejí vysílat své lidi do těchto teritorií a zároveň odtud přijímat i kvalifikovanou pracovní sílu. "Tohle je ale obrovský problém. Získat třeba kvalitního indického manažera znamená pro českou firmu proces na několik měsíců, ale i let, zatímco v Německu je to celé vyřízené za několik týdnů," upozornil Špicar.

České republice podle svazu chybí společná vize, ve které by bylo jasně řečeno, co zemi živí a bude živit i v budoucnu. Průmyslové podniky chtějí jasný program změn, který bude opřený o společnou vizi a který bude rozpracován do konkrétní věcné podoby. "Potřebujeme stabilitu a předvídatelnost, časté změny a metoda pokusů a omylů jsou pro nás nepřijatelné," řekl Hanák, který nabízí znalosti a zkušenosti průmyslníků, kteří se chtějí na přípravě vize podílet. "Ve chvíli, kdy bude ustavena vláda, jsme připraveni s ní jednat," dodal Hanák, který jako jediné dostatečně silné vidí spojení ČSSD, ANO a lidovců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…