Švédové razantně mění postoj k uprchlíkům. Podívejte se na čísla, která zastánce imigrace nemile šokují

26.12.2015 7:45

Švédsko v posledních dekádách patřilo k zemím s nejvíce otevřenou náručí všem migrantům. To se však v poslední době začíná měnit. Podle aktuálního průzkumu veřejného mínění Švédové další uprchlíky ve své zemi nechtějí.

Švédové razantně mění postoj k uprchlíkům. Podívejte se na čísla, která zastánce imigrace nemile šokují
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vše je raději oplocené

Průzkum veřejného mínění udělala společnost Ipsos v období od třetího do čtrnáctého prosince letošního roku a oslovila při něm telefonicky 1 231 lidí. Pokles sympatií Švédů vůči přistěhovalcům otevřené migrační politiky je znatelný. Zatímco v září souhlasilo s přijímáním dalších uprchlíků 44 %, nyní je podobného názoru jen 19 % švédské populace. Švédská středo-pravicová vláda, složená ze čtyř politických stran, v posledních týdnech oznámila své rozhodnutí znatelně snížit počet přicházejících migrantů do země. Vicepremiérka Romsonová dokonce v přímém přenosu plakala, když hovořila o tom, že země již nemůže přijímat další uprchlíky. Zdá se však, že ani tato opatření u voličů příliš nezabírají. 

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Švédsko dlouhodobě avizovalo svoji neschopnost čelit masivní migrační vlně, která „zaplavila“ zemi více než 160 000 migranty. V poměru k počtu obyvatel tak tato téměř desetimilionová země přijala nejvíce uprchlíků z celé Evropy. Nečekaně vysoký počet žadatelů o azyl směřujících do Švédska vyvolal napětí ve veřejnosti a částečně ochromil infrastrukturu. Úřady si stěžovaly na to, že nemají dostatek financí ani ubytovacích kapacit, aby nával migrantů zvládly. „Švédové zastávají v otázce přijímání uprchlíků velkorysý postoj. To však platí v případě, že vše normálně funguje. Obrat ve veřejném mínění je důsledkem přiznání vlády a místních úřadů, že tak obrovský počet migrantů nelze zvládnout,“ říká analytik Nicklas Källebring ze společnosti Ipsos.

Vzhledem k narůstajícím potížím v zemi získává stále větší podporu opoziční protiimigrantská strana Švédští demokraté. Zatímco v loňských parlamentních volbách získala strana necelých třináct procent, podle aktuálních průzkumů by ji dnes volilo již dvacet procent voličů. Kromě neúspěchu při přijímání uprchlíků přicházejících v posledních měsících čelí Švédsko také selhání v oblasti integrace přistěhovalců, kteří v zemi žijí po delší dobu. Podle švédské policie v zemi existuje několik desítek tzv. no go zón, což jsou městské čtvrti s vyšší koncentrací muslimských migrantů. Kromě vysoké nezaměstnanosti i kriminality zde nejsou dodržovány švédské zákony a jsou místo nich nahrazovány muslimským právem šaría.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…