Světový tisk píše ošklivě o Babišovi. Přizvali i Jiřího Pehe

07.06.2018 8:41

Zahraniční média se věnují včerejšímu jmenování Andreje Babiše premiérem a rozebírají zároveň jeho politické cíle a motivy. Zmiňují jeho údajný populismus, dotační podvod i závislost Agrofertu na Evropské unii.

Světový tisk píše ošklivě o Babišovi. Přizvali i Jiřího Pehe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval Andreje Babiše předsedou vlády. Již podruhé

Podle německého veřejnoprávního rozhlasu Deutsche Welle chce být Babiš uznáván na Západě, ale zároveň nechce přijít o podporu v Rusku. „Babiš je miliardář, euroskeptik, ale i příznivec Evropské unie, který se snaží podpořit prozápadní směřování země. Čelí obvinění z podvodu s dotacemi, což je důvod, proč s ním většina politických stran nechce spolupracovat,“ píše německé médium a označuje šéfa ANO také za populistu.

Anketa

Je dobře, že Zeman jmenoval Babiše znovu premiérem?

79%
21%
hlasovalo: 12104 lidí

„Babiš je nadějným studentem populismu, který často obviňuje Brusel. Například tvrdí, že Evropská unie podporuje extremismus. Poukazuje v této souvislosti na skutečnost, že uprchlické kvóty jsou důvodem, proč euroskeptici obhajují Czexit a narůstá kritika islámu. Mezitím Babiš označuje EU za skvělý projekt, který by prý rozhodně nechtěl opouštět,“ píše Deutsche Welle a připomíná také, že Babišův Agrofert dostává obrovské dotace z EU.

Včerejšímu jmenování Babiše premiérem se věnuje také server Euronews, který konstatuje, že šéf ANO nemá jistotu vytvoření fungující koalice. „O vstupu do společné vlády bude ČSSD hlasovat v referendu, jehož výsledky budou známy až za několik dní. Pokud koalice vznikne, bude mít pouze 93 hlasů ze 200 možných. Proto se bude muset spoléhat na podporu komunistů,“ uvádí Euronews a zmiňuje demonstraci na Václavském náměstí, kde se protestovalo proti Babišovi i Zemanovi.

Jak píše britský levicový deník Guardian, jmenováním Babiše ještě před referendem v ČSSD se snaží Miloš Zeman svoji bývalou stranu přimět ke kladnému rozhodnutí. „Využívá přitom hrozbu, že by mohlo ANO vládnout s SPD,“ cituje britský deník názor Jiřího Peheho a rovněž poukazuje na demonstraci na Václavském náměstí, jejíž účastníci si nepřejí vznik vlády podporované komunisty a navíc v čele s trestně stíhaným premiérem.

„Babiš jakékoli pochybení odmítá. V loňském roce dokonce hovořil o tom, že vyšetřování dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo bylo zahájeno na politickou objednávku,“ uvádí Guardian a dodává, že vedle koalice s ČSSD také ANO uvažovalo o společně vládě s SPD. „Vůdce této strany, Tomio Okamura, v loňském roce uspořádal v Praze konferenci, které se zúčastnili Marine Le Penová i Geert Wilders.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…