Svou vinu v kauze Opencard dnes u soudu odmítli pražští politici i úředníci

01.09.2015 19:27

Pět úředníků i tři vrcholní pražští politici dnes odmítli vinu v další části kauzy Opencard, kterou dnes začal projednávat pražský městský soud. Úředníci podle obžaloby v březnu 2012 nesprávně stanovili předpokládanou hodnotu veřejné zakázky. Materiál s jednomyslným doporučením přijetí nabídky firmy Haguess pak byl předložen radě hlavního města, která o dva měsíce později schválila uzavření smlouvy. Podle obžaloby tím vznikla Praze škoda nejméně 24,9 milionu korun.

Svou vinu v kauze Opencard dnes u soudu odmítli pražští politici i úředníci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening s názvem Používání Opencard je trestné. Přijďte se udat! Reakce na obvinění současné rady Prahy, nikoli té minulé s Pavlem Bémem

Obžaloba tvrdí, že deset tehdejších radních v dubnu 2012 neoprávněně zvýhodnilo firmu Haguess, když ohledně Opencard souhlasili s uzavřením dvou nových smluv. Před soudem kvůli tomu stanuli bývalí primátoři Bohuslav Svoboda (ODS) a Tomáš Hudeček (dříve TOP 09) či současní pražští zastupitelé Lukáš Manhart, Václav Novotný, Pavel Richter (všichni TOP 09) a Eva Vorlíčková (bezpartijní). Dále jsou obviněni bývalá radní pro školství Helena Chudomelová (TOP 09), exnáměstci primátora Josef Nosek a někdejší radní pro životní prostředí Radek Lohynský (všichni ODS).

Kromě desítky radních se obžaloba týká dalších pěti lidí: tehdejšího ředitele magistrátního odboru informatiky Jana Tesky, zaměstnanců magistrátu Štěpána Hladíka a Veroniky Pražákové a externích členů hodnoticí komise Davida Kučery a Aleše Němečka. Podle obžaloby materiál pro radu špatně připravili.

Člen hodnoticí komise: Praze škoda nevznikla

Všichni úředníci však před soudem obžalobu i vinu odmítli. Například podle Němečka se ke stanovení ceny veřejné zakázky přistupovalo s maximální péčí a metropoli nevznikla škoda. „Jsem naopak naprosto přesvědčen, že jsme odvrátili možné škody,“ řekl Němeček. Podle Tesky město stálo před velkým problémem. „Hrozilo to, co se několikrát stalo v poslední době – že bez podpory systém začne kolabovat,“ uvedl Teska.

Sedíme tu my, kteří se věc snažili napravit. A ne Bém a jeho parta

Vinu odmítli i bývalí radní Richter, Nosek či Novotný. Shodli se na tom, že podklady pro jednání rady připravili úředníci a nebyl důvod materiálům nevěřit. Politici zároveň tvrdili, že uzavření smluv byla jediná možnost. Jinak by se musel projekt Opencard zastavit, nebo by zkolaboval. „Sedíme tady my, kteří se tu situaci snažili napravit, a ne Pavel Bém a jeho parta,“ podivil se před soudem Nosek, který dnes zároveň jako jediný odpovídal na dotazy soudce, advokátů či obžalovaných. Ostatní své vystoupení omezili pouze na krátká vyjádření.

Exprimátor Svoboda: Obžaloba má za cíl zlikvidovat někoho, kdo si dovolil vztáhnout ruku na Dopravní podnik

Proces bude pokračovat ve středu, kdy přijdou na řadu výpovědi dalších politiků. Řada z nich už dnes kauzu označila za absurdní a vykonstruovanou. „(Obžaloba) má za cíl zlikvidovat někoho, kdo se pokusil vnést do systému v Praze nějaký řád. Někoho, kdo si dovolil vztáhnout ruku na Dopravní podnik,“ řekl novinářům před zahájením soudu bývalý primátor Svoboda. Z dnešního jednání soudu se omluvili radní Chudomelová a exprimátor Hudeček, který je podle dostupných informací v cizině. Soud však může jednat i bez nich.

Politikům i úředníkům hrozí dva až osm let vězení za porušení povinnosti při správě cizího majetku, většina obžalovaných podle obžaloby také porušila předpisy o pravidlech hospodářské soutěže.

Elektronická karta Opencard pochází z éry někdejšího primátora Pavla Béma (ODS). Původně měla mít řadu funkcí, nakonec ale slouží především jako tramvajenka. Prahu stála 1,74 miliardy korun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…