Svůj k svému. Fiala je na tom jako Macron, kterému hoří Francie

07.04.2023 13:10

Agentura Morning Consult Political Intelligence, která se zabývá důvěrou státníků v jejich zemích, vydala včera aktuální data, která jsou pro našeho premiéra velmi nepříznivá a varující. Nejen, že jeho důvěra trvale klesá a nedůvěra se s časem prohlubuje, ale Fiala se dostává mezi nejhorší politiky ve sledovaných zemích a společnost mu dělá např. prezident Macron, který ale čelí masivním bouřím a protestům. Americkému prezidentovi pak nevěří víc než polovina Američanů.

Svůj k svému. Fiala je na tom jako Macron, kterému hoří Francie
Foto: Repro Vlada.cz
Popisek: Setkání Petra Fialy a Emmanuela Macrona na summitu

Než se začneme věnovat samotným datům, která průzkum agentury zjistil, je třeba uvést, že nejnovější hodnocení důvěry vedoucích představitelů daných zemí vycházejí z údajů shromážděných od 29. března do 4. dubna 2023. Samotné hodnoty byly pořízeny na základě sedmidenního klouzavého průměru dospělých obyvatel v každé zemi, přičemž velikost vzorků se v jednotlivých zemích liší.

Agentura Morning Consult Political Intelligence v současné době sleduje hodnocení schválení vládních představitelů v Austrálii, Rakousku, Belgii, Brazílii, Kanadě, Francii, Německu, Indii, Irsku, Itálii, Japonsku, Mexiku, Nizozemsku, Norsku, Polsku, Španělsku, Švédsku, Švýcarsku, Spojeném království a Spojených státech amerických.

Jak bylo řečeno, data, která zmíněná agentura zjistila, nejsou pro stávajícího českého premiéra Petra Fialu (ODS) příznivá. Vyplývá z nich, že mu nedůvěřuje 71% obyvatel a to ho staví např. na úroveň francouzského prezidenta Emanuela Macrona, který ale v době průzkumu čelil demonstracím, stávkám a násilnostem v ulicích.

Horší, než Fiala jsou v tomto ohledu už jen jihokorejský a norský předseda vlády.

Pokud se podíváme blíže a vyhodnotíme si zvlášť křivky důvěry a nedůvěry českých občanů v Petra Fialu, vidíme, že největší důvěru a zároveň nejmenší nedůvěru měl v březnu roku 2022, což by mohlo souviset s ukrajinskou krizí a jeho návštěvou Kyjeva.

Skokově se nedůvěra zvýšila a zároveň důvěra snížila v létě 2022, což může být způsobeno zdlouhavou přípravou zastropování cen energií a s jejich konečnou výší.

Nicméně je patrný trend, že nůžky mezi nedůvěrou a důvěrou se ustálily zhruba na úrovni, kdy Fialovi věří čtvrtina obavtel a nevěří mu zhruba tři čtvrtiny. Aktuálně je ale patrné další zvyšování rozdílu mezi důvěrou a nedůvěrou.

Dodejme, že znovu se také začaly rozevírat nůžky ohledně toho, jak vidí obyvatelé jednotlivých zemí směřování svojí vlasti.

Od doby, kdy Petr Fiala vyjel na Ukrajinu a se směřováním země bylo spokojeno 36% obyvatel se situace postupně horšila až k výše popsanému letnímu „zastropovacímu“ výkyvu, kdy bylo spokojeno pouze 19% a nespokojeno 81% respondentů.

V současné době je v České republice spokojeno s tím, kam se ubíráme jen 26% obyvatel, naopak nespokojeno s aktuálně nastoleným směřováním je téměř tři čtvrtiny respondentů.

Z celosvětového hlediska stojí za pozornost, že nejdůvěryhodnějším premiérem je indický Narendra Modi a že ve Spojených státech důvěřuje prezidentovi Joe Bidenovi jen 40% respondentů a podle průzkumu, který zahrnoval 45.000 Američanů, mu nedůvěřuje už více než polovina obyvatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

vlezdoprdelkové, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepepek vyskoč ze senátu , 07.04.2023 13:16:33
Společného mají to, že kašlou na vlastní občany a zajímá se jenom o EU a UA.

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…