Syrské příměří: Co říká Bašár Asad a co zní z USA

23.02.2016 12:01

Spojené státy a Rusko se dohodly na příměří v Sýrii, které by mělo začít 27. února. Bílý dům oznámil, že společně o příměří telefonicky hovořili Barack Obama a Vladimir Putin. Američané i Rusové se k příměří staví optimisticky. Dodržovat jej dle svých slov hodlá i syrský prezident Bašár Asad.

Syrské příměří: Co říká Bašár Asad a co zní z USA
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Jak na včerejší tiskové konferenci uvedl mluvčího Bílého domu Josh Earnest, hovor se uskutečnil na žádost ruského prezidenta a celý rozhovor se samozřejmě točil kolem uzavřeného příměří, které se ovšem netýká Islámského státu a dalších teroristických organizací. „Jak již bylo oznámeno minulý týden na mírových jednáních v Mnichově, příměří se týká všech znepřátelených stran v Sýrii kromě Islámského státu a teroristických organizací, jako je například an-Nusrá. V příštích dnech budou Spojené státy společně se svými partnery usilovat o to, aby šlo vše podle plánu,“ uvedl Earnest.

Mluvčí Bílého domu připustil, že uvedení podepsaného příměří do praxe nebude nic jednoduchého, ale představuje to příležitost, které by se všechny zainteresované strany měly chopit. „Jistěže bude složité prosadit, aby příměří bylo dodržováno. Velmi dobře víme, že za čtyřleté trvání konfliktu se vytvořilo mnoho překážek. Přesto vidíme v této dohodě, která je velkým dílem výsledkem usilovné diplomacie Johna Kerryho, velkou šanci na obrat k lepšímu. Pevně věříme, že ostatní signatáři dohody mají obdobný postoj,“ sdělil novinářům Earnest.

Hlavní vyjednávač na americké straně, ministr zahraničí John Kerry, označil dohodu o příměří dle CNN za slibnou. Dodal však také, že pro její celkový úspěch je nutné, aby příměří dodržovaly všechny zúčastněné strany. „Pokud se tak stane, dojde nejenom k deeskalaci napětí, ale bude rovněž možné rozšířit dodávky humanitární pomoci do dalších oblastí a podporovat přechod moci zpět na vládu, která se zodpovídá syrskému lidu. Zatím se nacházíme ve fázi, kdy jsme si něco slíbili. Ovšem splnění tohoto slibu záleží na mnoha dalších krocích.“

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Optimisticky se k příměří vyjadřoval včera večer ve svém televizním vystoupení také ruský prezident Vladimir Putin. „Dohodnuté příměří mezi Spojenými státy a Ruskem představuje reálnou šanci ukončit dlouhotrvající krvavé násilnosti. Dohoda je výsledkem společného úsilí Moskvy a Washingtonu, které by mělo sloužit pro celý svět jako příklad efektivního boje proti terorismu, uvedl ruský prezident s tím, že Moskva bude rovněž dále spolupracovat na posilování mírového procesu se syrskou vládou a očekává, že to samé budou dělat Spojené státy v případě opozice.

Dohodu o příměří ve víkendovém rozhovoru pro španělský deník El Páis komentoval také syrský prezident Bašár Asad. „Avizovali jsme, že jsme připraveni příměří dodržovat. To samé možná oznámí i druhá strana. Důležité však je, co se bude dít přímo na bojištích,“ uvedl Asad a vyjádřil se také k aktuálnímu obléhání Aleppa. „Dostali jsme se již do centra, které z velké části ovládáme. Nyní jde o to, abychom mohli uzavřít silnice, které spojují Turecko s teroristickými skupinami. Po ovládnutí tohoto města je naším dalším cílem hlavní město Islámského státu Rakka.“

Asad dále odmítl tvrzení Spojených států, podle kterých stojí Rusko za bombardováním syrské nemocnice minulý týden. „Kolem této záležitosti se objevují protichůdné informace, což je ve Spojených státech běžné. Washington nemá žádné důkazy o tom, kdo to udělal a jak se to stalo. Pokud jde o to, že při útoku zemřelo 50 civilistů, to je samozřejmě problém v každé válce. Jistě, že jsem z toho smutný, ale taková je bohužel válka. Vždy v ní budou vedle vojáků umírat nevinní civilisté,“ konstatoval syrský prezident, který plánuje na letošní duben vyhlásit v Sýrii parlamentní volby.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …