TOP 09: Poražený Pospíšil varuje. A promlouvá o Kalouskovi

25.11.2019 8:40

Ještě před víkendem byl předsedou TOP 09, nyní není ani jejím místopředsedou. I když se jej nová předsedkyně strany přála, neuspěl. Řeč je o Jiřím Pospíšilovi, rozhovor s ním přinesl server Denikn.cz.

TOP 09: Poražený Pospíšil varuje. A promlouvá o Kalouskovi
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Jiří Pospíšil v Liberci

„Plně respektuji rozhodnutí delegátů v tajné volbě. Nic to nemění na mém rozhodnutí podporovat Markétu Pekarovou Adamovou a dělat všechno pro to, aby byla úspěšná. Byť efektivita podpory z mé strany bude nižší, než kdybych byl součástí jejího týmu. Upřímně jsem zvažoval, jestli kandidovat na post místopředsedy. Nakonec jsem cítil morální závazek vůči Markétě. Své mocenské a politické ambice v čele TOP 09 jsem si už naplnil a teď jsem jen chtěl být součástí týmu paní předsedkyně,“ hovořil úvodem Pospíšil o volbě.

Anketa

Pozvedne Pekarová-Adamová TOP 09?

5%
95%
hlasovalo: 13587 lidí

Zda mu uškodily spory se zakladatelem strany Miroslavem Kalouskem, nedokáže odhadnout. „TOP 09 obecně poškodilo a vášně rozvířilo hodnocení evropských voleb, které byly objektivním úspěchem. Přesto jsme se z výsledku neradovali, ačkoli to mohl být odrazový můstek k dalšímu růstu. Výsledek se ale začal permanentně zpochybňovat a rozvířila se ‚blbá nálada‘. To nás poškodilo a možná i to ovlivnilo některé delegáty,“ poznamenal dále Pospíšil, který právě kritizoval Kalouska za to, že zpochybňoval výsledky voleb. 

„Má sice plné právo kritizovat svoje nástupce, nesouhlasit s jejich rozhodováním a zpochybňovat jejich výsledky, ale má to dělat primárně na stranické půdě. Když tak činí mediálně, poškozuje stranu. Jsem politik a jsem zvyklý na kritiku, kterou třeba osobně považuji za nespravedlivou. Ale že jsme některé debaty vedli v médiích místo uvnitř strany, to nám nepřidalo,“ dodal Pospíšil. 

Zároveň se také vyjádřil k tomu, že mimořádně nebezpečné a špatné by bylo to, kdyby nyní nová předsedkyně měla bojovat s vlastní stranou. „Markétina situace nebude jednoduchá. Čekají nás krajské volby, což je pro TOP 09 mimořádně obtížná disciplína. Topka neuspívala v krajských volbách ani v dobách své největší slávy. Vedení čekají náročná jednání o případných koalicích v krajích,“ sdělil Pospíšil a vyjádřil i své přání k Miroslavu Kalouskovi. „Doufám, že Miroslav Kalousek ji bude podporovat,“ uvedl.

„Bude-li bývalý předseda Markétu podporovat, budu šťastný z jejích úspěchů. Nejsem nepřející člověk, který by byl kvůli své ješitnosti zdrcen, kdyby ho následovník náhodou překonal. Vůbec ne. Netrpím principem ješitnosti, pro politika je destruktivní,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…