TOP 09 požaduje zlepšení docházky ministrů na interpelace

31.05.2016 12:52

Poslanci opozičního klubu TOP 09 a Starostové budou na dnešní schůzi sněmovny chtít probrat účast ministrů na interpelacích a chystají návrh změny jednacího řádu dolní parlamentní komory. Nelíbí se jim, že někteří ministři odpovídat na dotazy poslanců nechodí. Například vicepremiér Andrej Babiš (ANO), uvedla místopředsedkyně STAN a poslankyně Věra Kovářová. Vycházela z analýzy, kterou nedávno probrala vláda.

TOP 09 požaduje zlepšení docházky ministrů na interpelace
Foto: stan
Popisek: Věra Kovářová

„Docházka premiéra je relativně dobrá, problémem je vicepremiér Andrej Babiš. Bohužel takových případů je více,“ konstatovala Kovářová. Podotkla, že ačkoli statistiku, kterou nechal vypracovat předseda vlády Bohuslav Sobotka, projednal kabinet, situace se od té doby nezlepšila.

Babiš má spolu s šéfem vnitra Milanem Chovancem a zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (oba ČSSD) nejhorší docházku. Sobotka k tomu nedávno novinářům řekl, že polemizování s názory opozice a účast ve sněmovně patří k práci ministrů, byť se jim to třeba nelíbí.

Babiš tvrdí, že na interpelace odpovídá písemně. Zdůvodnil to tím, že „interpelace někteří opoziční poslanci využívají k osobním útokům, interpelace opakují, i když dostali odpověď, a tím se (interpelace) občas mění na buzerace“. Navíc se prý často stává, že se více opozičních poslanců dotazuje na to samé.

Ústní interpelace se ve sněmovně konají ve čtvrtek od 14:30 do 18:00. Maximálně první hodina a půl je určena na interpelování předsedy vlády, následují ústní interpelace na ostatní ministry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…