TOPka v tichosti popravila dva vysoké členy. Sekerou ťal muž, o jehož vlivu se pouze šeptá. A kterého se prý bojí i Pekarová

31.01.2021 5:20

Výkonný výbor TOP 09 vyloučil ze strany brněnského předsedu a místostarostu Brna-Židenic Petra Kunce a bývalého krajského předsedu Jana Vitulu, který je starostou Židlochovic na Brněnsku a do loňska byl i hejtmanovým náměstkem. Podle dostupných informací oba muži postupovali v rozporu se stanovami. Nic bližšího k důvodům řečeno nebylo. Kunc a Vitula považují porušení stanov za výmysl.

TOPka v tichosti popravila dva vysoké členy. Sekerou ťal muž, o jehož vlivu se pouze šeptá. A kterého se prý bojí i Pekarová
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: prof. MUDr. Vlastimil Válek

„Mrzí mě to hlavně z jednoho důvodu. V Topce jsem od jejího vzniku především kvůli idejím, na kterých je postavena. Jasná proevropská orientace, důraz na ekologii, lidská práva a demokracii. Zárukou těchto hodnot pro mě vždy byl náš první předseda Karel Schwarzenberg (který mimochodem hlasoval proti našemu vyloučení). Křesťanský základ těchto idejí mě navíc vedl k pohledu na sociální problematiku, který v Topce není úplně hlavním proudem. Ale vždy jsem doufal, že jsme strana dost silná na to, aby unesla různé názory. Dlouho tomu tak bylo,“ uvedl po vyhazovu moravský politik Vitula na Facebooku.

Jeho kolega Kunc, který se prý ke všemu jen tak nachomýtnul, pak dodal, že „smírčí výbor takto rozhodl“.

V podstatě nezvratná věc není pro republikovou TOPku žádný problém, ačkoli kroky jejích představitelů vyvolaly především na Twitteru řadu otazníků. Odpovědí je však minimum.

ParlamentníListy.cz ovšem zjistily, že není ani tak podstatné, jak situace dopadla, ale to, kdo za ní stál. Jak to vypadá, tím katem měl být krajský předseda strany a poslanec Vlastimil Válek. A právě u jeho jména se musíme zastavit, jelikož to v jeho případě bude podstatné.

Válek je nejen poslancem a krajským předsedou TOP 09. Je také ve Výboru pro zdravotnictví a v řadě dalších funkcí v rámci Poslanecké sněmovny. Krom toho je lékařem a důležitou funkci zastává v rámci FN Brno. ParlamentníListy.cz byly první médium, které v květnu 2020 uvedly, že se právě v této nemocnici Válek stane náměstkem pro informatiku. Možná je to zdánlivě marginální, ale pokud se podíváme do top managementu téhle proslulé nemocnice, Válkovým kolegou na postu náměstka „pro pracoviště dětské nemocnice“ je jistý docent Blatný. Ano, současný ministr zdravotnictví. Generálním ředitelem nemocnice je profesor Jaroslav Štěrba, na jehož názor dá podle kuloárních informací i premiér Babiš.

Válkova funkce je podle řady našich zdrojů prakticky neohrozitelná. Tvrzení podporuje taky skutečnost z 19. ledna letošního roku, kdy sněmovní TOP 09 rozhodovala o svém předsedovi. Asi nemusíme dodávat, kdo jím byl zvolen.

„Právě jsem byl našimi poslankyněmi a poslanci zvolen předsedou našeho poslaneckého klubu.  Děkuji moc za důvěru, která je nesmírně zavazující. Převzít štafetu ve vedení poslaneckého klubu TOP 09 po Mirku Kalouskovi je pro mě čest a zároveň obrovská výzva – rétorickou laťku totiž nasadil velmi vysoko a jeho projevy zkrátka patří do sněmovního zlatého archivu,“ vysvětlil pocity nový předseda Jan Válek.

Anketa

Dostane se Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha do Poslanecké sněmovny?

69%
31%
hlasovalo: 18486 lidí
Naší redakci se navíc podařilo hovořit se dvěma politiky z Brna. Oba se stávající situaci v TOPce zasmáli. Jana Vitulu označili za „hloupého Honzu“, který prý vůbec nepochopil, že se mění doba i postavení. „On se, co my víme, navážel do Válka, který si to nenechal líbit. Prostě se o něm nedobře vyjadřoval, tak to měli navléknout na nějakou Vitulovu snahu při obsazování členů do komisí rady Jihomoravského kraje, což je také pecka. Prostě Válek ho smáznul, posílil, teď nemá opozici, prý se ho bojí i v Praze Pekarová,“ uvedl dotyčný muž.

Válek podle těchto slov dokáže briskně jednat jak s ANO, tak s ČSSD a s mnoha dalšími, čímž se pro TOP 09 stal nenahraditelným. „Honza Vitula má taky škraloupy, ale má i vize a není blb, Kunce neznám. Vitula má renomé, myslím si, že je ho škoda, ale tak to prostě je, víte, co se říká o tom silnějším psovi...“ uzavřel.

Tato slova ostatně potvrdil i samotný Jan Vitula.

„Nahoru se začali drát lidé, kteří více upřednostňovali osobní zájmy než principy. Tato situace se naplno projevila po vzniku trojkoalice Spolu. Lidé, jejichž volební výsledky byly do té doby, řečeno slušně, nevalné, najednou ucítili příležitost ke kariérnímu růstu, a přitom k tomu nepotřebují silnou Topku. A protože v takovém prostředí vadí ti, kteří výsledky mají, jsme s Petrem Kuncem po mnoha letech nestraníci. Nevadilo by mi, kdybych byl jako nejdéle sloužící krajský předseda, který Topku dostal třikrát do krajského zastupitelstva a v Židlochovicích má velmi slušné výsledky, přehlasován. To by bylo v pořádku. Vadí mi ta zjevná účelovost a nespravedlnost, která má jediný cíl. A to je likvidace vnitrostranické konkurence,“ napsal.

Reakce Petra Kunce, 29. 1. 2021 (zdroj: Twitter.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…