Tabery: Za pokles preferencí ČSSD může Chovanec. Hraje si na populistu

06.06.2017 10:44

Sociální demokraté prožívají předvolební noční můru. Podle předvolebních průzkumů strana stále padá. Když byla na 12 procentech hlasů, zdálo se, že už nemůže být hůř. Jenže o pár dní později strana spadla na 10 procent. A kdo může za tento tvrdý pád? Server Respekt.cz našel viníka. Je jím prý ministr vnitra a statutární místopředseda ČSSD Milan Chovanec.

Tabery: Za pokles preferencí ČSSD může Chovanec. Hraje si na populistu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Volby se blíží a ČSSD zatím jen sčítá další a další ztráty přízně voličů. Politici sice často říkají, že volební průzkumy není radno brát příliš vážně, nejhlasitěji to tvrdí prezident Miloš Zeman, ale průzkumy přece jen ukazují určitý trend. A ten pro sociální demokraty nevyznívá vůbec příznivě. Podle šéfredaktora časopisu Respekt Erika Taberyho za tento tvrdý pád sociální demokracie může Milan Chovanec.

„Ministr vnitra chce vypadat jako kovboj, kterému neunikne ani myš. Fotí se s puškou v ruce, chodí na zátahy policie, slibuje nulovou migraci a pořád straší. Myslí si, že tím osloví voliče, kteří touží po populismu. Ale takhle to nefunguje,“ píše autor.

Celý komentář naleznete ZDE.

Voliči, kteří mají rádi populismus, touží po klasickém populismu a ten ČSSD jako tradiční strana příliš nezvládá. Od toho údajně máme v Česku Tomia Okamuru a jemu podobné. Když si lidé mohou vybrat mezi napodobením populisty a čistým populistou, vyberou si spíš čistého populistu. Autor si  prý tuto tezi potvrdil v Německu.

„Před pár týdny jsem v Německu mluvil s lidmi z CDU a ptal se, jak je možné, že najednou jejich strana začala tak jasně vyhrávat regionální volby. Řekli mi, že nejhorších výsledků dosahovali ve chvíli, kdy zkusili přebírat rétoriku populistické AfD. Tím ji legitimizovali a lidé šli raději za  „originálem“. Když se CDU vrátila ke svým tradičním hodnotám, začala zase s přehledem vyhrávat,“ uzavírá Tabery.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…