Tady jde o 1,4 miliardy. Erik Best odkrývá "ukázkový střet zájmů" a přidává jméno

25.09.2015 9:20

Americký novinář žijící v Česku Erik Best se na svém serveru FSFinalWord zamýšlí nad podle něj ukázkovým střetem zájmů.

Tady jde o 1,4 miliardy. Erik Best odkrývá "ukázkový střet zájmů" a přidává jméno
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Podle Besta jsou Češi na to, že je někdo okrádá, už tak zvyklí, že je dalších 1,4 miliardy korun nemůže rozhodit. „Přesně o tolik přijdou, pokud Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR shledá, že Škoda Transportation by měla dostat zaplaceno za to, že dodala Českým drahám lokomotivy pozdě,“ upozorňuje Best na paradox, že se má někomu platit za pozdní dodání. 

Zároveň se pozastavil nad nejnovějším argumentem Škody. „Milan Polák, kterého Škoda nominovala do tříčlenného senátu rozhodců, je partnerem advokátní kanceláře Weinhold Legal, která se nyní oficiálně připojila k poradenské společnosti EY. Ta přitom připravila znalecké posudky, o které se Škoda v arbitráži opírá. Právník Škody Radek Pokorný tvrdí, že o střet zájmů nejde, protože propojení těchto subjektů je známé už řadu let,“ podotýká novinář.

„Zákon o rozhodčím řízení hovoří jasně: rozhodce s konfliktem zájmů musí konflikt oznámit a funkce rozhodce se vzdát. Pokud by České dráhy spor prohrály, mohlo by to ve skutečnosti znamenat velký krok směrem k reformě Rozhodčího soudu, protože všichni by konečně pochopili, jak moc je cinknutý,“ uzavírá.

  • Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…