Tady jsou jasná slova Putina po skončení mírového jednání. A ruský opozičník k tomu doplnil štiplavou poznámku

12.02.2015 11:27

Ruský prezident Vladimir Putin po mnohahodinovém jednání se svými protějšky z Ukrajiny, Francie a Německa oznámil, že došlo k dohodě o uzavření nového příměří na východě Ukrajiny mezi vládními silami a proruskými separatisty, které by mělo začít platit v noci ze čtrnáctého na patnáctého února. Zcela spokojeni ale s výsledky jednání nejsou ani proruští povstalci, ani ukrajinský prezident Petro Porošenko. Probíhající jednání oglosoval i ruský opozičník Garry Kasparov.

Tady jsou jasná slova Putina po skončení mírového jednání. A ruský opozičník k tomu doplnil štiplavou poznámku
Foto: kremlin.ru
Popisek: Summit v Minsku (zleva: běloruský prezident Lukašenko, ruský prezident Putin, německá kancléřka Merkelová, francouzský prezident Holland, ukrajinský prezident Porošenko)

Putin na tiskové konferenci rovněž oznámil, že by Ukrajina měla podniknout ústavní reformu, která zakotví práva obyvatel Donbasu. A vybídl znepřátelené strany ke zdrženlivosti, k ukončení krveprolití a k zahájení politického dialogu. Dohoda dle ruského prezidenta také předpokládá stažení těžké techniky z frontové linie, která byla stanovena loňský rok rovněž na jednáních v běloruském Minsku.

Proruští povstalci ani prezident Petro Porošenko zcela spokojení s výsledky jednání nejsou. Kyjevu podle zdroje agentury RIA Novosti nevyhovuje ruský návrh na vytyčení demarkační linie mezi znepřátelenými stranami, ani návrh na postavení povstaleckých republik. Prezident Petro Porošenko vyloučil, že by došlo k jakékoliv dohodě o autonomii pro Donbas nebo o federalizaci Ukrajiny. Potvrdil ale, že by mělo dojít ke stažení cizích vojsk z Ukrajiny a výměně válečných zajatců, včetně v Rusku zadržované pilotky Savčenkové. Separatisté podle agentury Reuters požadují stažení ukrajinských sil z města Děbalceva, představujícího důležitý železniční uzel na trase mezi hlavními povstaleckými baštami Doněckem a Luhanskem.

Dopoledne průběh minských jednání okomentoval na sociální síti Twitter ruský opoziční aktivista Garry Kasparov. "Říkají, že se v Minsku shodli na 80 %. Předpokládám, že těch zbylých 20 % je 20 % Ukrajiny," ironicky podotkl Kasparov.

 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…