Tajná dohoda za drahé potraviny. Šlachta sepsal, vyjmenoval, zažaloval

11.12.2023 14:11 | Monitoring

Šéf hnutí Přísaha Robert Šlachta se netají tím, že je naštvaný, co se u nás děje v oblasti drahých potravin. „Tři největší hráči drží 87,5 % prodejen u nás. Proto jsme podali podnět na ÚOHS, který s tím nic nedělá. Odpovědí bylo znovu NE,“ obul se do supermarketů i státního úřadu, u kterého je „zažaloval“. Nyní vyjmenoval, o které obchodní skupiny přesně jde, a sepsal, co je nutné udělat. Naznačil, že existuje tajná dohoda, díky které mají Češi drahé potraviny.

Tajná dohoda za drahé potraviny. Šlachta sepsal, vyjmenoval, zažaloval
Foto: Hana Brožková
Popisek: Robert Šlachta

„Celková ziskovost řetězců v České republice je 12 miliard korun ročně. Jen například značka Albert vykázala letos meziročně vyšší zisk o 87 %, tedy 2 miliardy korun. Tržby společnosti se zvýšily jen o 8,6 procenta. S vysokými cenami zápasí všichni, jenže ve výsledku to pak zaplatil vždy jen spotřebitel, tedy vy. Oni si na zisky sáhnout nenechají, pokud nemusí. Všechna čísla, která jsou k dispozici, ukazují, že řetězce platí málo jak dodavatelům, tak zaměstnancům, a pokud se dohodnou 3 majitelé, tak můžou nasadit prakticky jakékoliv ceny. I proto Přísaha po poradě expertního týmu navrhla skutečnou daň z nadměrných neočekávaných zisků. Vláda místo toho představila nefunkční paskvil, který nic nevybere. Řešení jsou, stačí chtít! Bez razantního zásahu snížením DPH na základní potraviny, rozbitím oligopolní struktury řetězců a funkční cenové regulace elektřiny se změna nedostaví,“ sdělil Šlachta.

„Největší majitel prodejen u nás REWE Group má v ČR 40 % prodejen, druhý největší Schwarz-Gruppe 27,5 %. Jen tito dva majitelé drží 67,5 % obchodů u nás. Jejich vliv na cenotvorbu je tedy obrovský. Kdybychom přidali třetího, skupinu Ahold Delhaize s 20,5 %, tak tři největší hráči drží 87,5 % prodejen u nás. Proto jsme podali podnět na ÚOHS, který s tím nic nedělá. Odpovědí bylo znovu NE,“ rozebral také možnou tajnou dohodu řetězců Šlachta.

Předložil také výkaz práce hnutí Přísaha v oblasti cen potravin. Jak uvedl, v červenci 2021 Přísaha navrhla nižší DPH na potraviny, tento návrh odmítají všichni včetně hnutí ANO. „Přísaha navrhuje snížení DPH spolu s vyznačením obou cen tak, aby si spotřebitel mohl porovnat, jestli řetězec skutečně cenu snížil (tzv. polské řešení), opět odmítnuto všemi,“ konstatuje k srpnu 2021 Šlachta. V září 2021 Přísaha opět požaduje snížení DPH na potraviny.

„Přísaha navrhuje snížení regulované složky elektřiny, na kterou má vliv stát, potažmo Energetický regulační úřad,“ konstatuje za říjen 2021 Šlachta.

„Přísaha na kontrolním nákupu v Polsku, potvrzení, že u nás jsou potraviny extrémně drahé,“ dodává v únoru 2022 Šlachta. V březnu pak podle jeho slov Přísaha vyzývá vládu ke snížení DPH a poukazuje na srovnání s ostatmími zeměmi, kde je DPH na potraviny mnohem nižší. Pak pokračoval i tím, kdy a jak Přísha apelovala na vládu ohledně snížení DPH na potraviny, či že v březnu 2023 dává podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže s podezřením na kartel řetězců. „Podle zamítavé reakce úřadu nemá tento úřad kompetenci s ním moc dělat,“ napsal.

„Vláda sníží DPH na potraviny jen o 3 %, slibuje, že se sníží ceny potravin, žádné další opatření nenavrhuje,“ konstatuje následně Šlachta. „Vláda je překvapená, že ERÚ chce zvýšit regulovanou složku elektřiny o 71 %. Přísaha proti tomu bojuje účastí v konzultačním procesu, všechny naše připomínky ERÚ zamítl nebo dodal, že s tím nemůže nic dělat, Přísaha navrhuje zrušení regulačního úřadu, který není schopný nic regulovat,“ dodal také s tím, že v prosinci 2023 ministr zemědělství zjišťuje, že řetězce budou opět zdražovat potraviny o 10 až 15 procent.

„Takže myslím, že je jasné, komu jde skutečně o nízké ceny potravin, kdo jde na ruku řetězcům a kdo nechce dělat nic. Blbá vláda? Příště Přísaha!“ zmínil závěrem Šlachta.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …