Tajné služby USA nenašly přímý důkaz, že covid začal v laboratoři ve Wu-chanu

24.06.2023 11:36 | On-line

MONITORING Americké tajné služby nenašly žádné přímé důkazy o tom, že by pandemie covidu vznikla v důsledku „specifického incidentu“ ve výzkumném středisku v čínském Wu-chanu, uvádí se ve zprávě, která byla odtajněna v pátek, informuje agentura Reuters.

Tajné služby USA nenašly přímý důkaz, že covid začal v laboratoři ve Wu-chanu
Foto: Pixabay (CC0)
Popisek: Práce v laboratoři (ilustrační foto)

Ve zprávě se uvádí, že ačkoli byla ve wuchanském institutu (WIV) provedena „rozsáhlá práce“ na koronavirech, tajné služby USA nenašly důkazy o „specifickém incidentu“, který by mohl epidemii způsobit, informuje agentura Reuters.

„Nadále nemáme žádné indicie o tom, že by výzkumné fondy WIV před pandemií zahrnovaly SARSCoV-2 nebo jeho blízkého předchůdce, ani žádné přímé důkazy o tom, že by před pandemií došlo ke specifickému incidentu souvisejícímu s výzkumem, kterého by se účastnil personál WIV a který by mohl způsobit pandemii covidu,“ píše se ve zprávě.

O původu pandemie koronaviru se v USA vedou zuřivé debaty téměř od konce roku 2019, kdy byly ve Wu-chanu zaznamenány první případy nákazy u lidí.

Americký prezident Joe Biden v březnu podepsal zákon, který odtajňuje informace související s původem pandemie.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29717 lidí
Debatu rozvířila únorová zpráva deníku Wall Street Journal, podle níž americké ministerstvo energetiky v utajované zpravodajské zprávě s „nízkou důvěrou“ vyhodnotilo, že pandemie s největší pravděpodobností vznikla únikem z čínské laboratoře, což Peking popírá.

Ředitel FBI Christopher Wray 28. února sdělil, že jeho agentura již dříve vyhodnotila, že původcem pandemie byl „s největší pravděpodobností potenciální laboratorní incident“ v čínském městě Wu-chan. Čína uvedla, že toto tvrzení „není vůbec důvěryhodné“.

K 20. březnu čtyři další americké agentury stále soudily, že covid-19 je pravděpodobně výsledkem přirozeného přenosu, zatímco dvě agentury USA nebyly rozhodnuty se k této možnosti připojit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…