Tajný program CIA. Scénář po Putinově postupu Ukrajinou. Sepsáno

27.02.2022 21:25

Podle bývalého vedoucího operačního důstojníka CIA Doglase Londona Ukrajinci již dopředu počítali s tím, že jim po napadení Ruskem nepřijde žádná cizí armáda na pomoc, a mají tak na příchod ruských okupantů připravenou strategii spočívající ve „vykrvácení Moskvy tak, aby se okupace stala neudržitelnou“. London pro server Foreign Affairs poodhalil, že by se do dění mohl promítnout tajný výcvikový program CIA pro elitní ukrajinské jednotky a v případě celkového obsazení země může NATO povstalce přes sousední státy zásobovat „do nekonečna“. Zprvu by prý odpor nemusel být patrný, sám však vzpomíná na Afghánistán, kde musel časem jako Američan procházky po městě vyměnit za pancéřový vůz a neprůstřelnou vestu.

Tajný program CIA. Scénář po Putinově postupu Ukrajinou. Sepsáno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí se sešly tisíce lidí, aby protestovaly proti ruské invazi na Ukrajinu

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí
London ve svém pátečním rozboru situace popisuje, že se ukrajinské síly nemohou ruskému náporu rovnat, a je tak pravděpodobné, že jak daleko Rusko na Ukrajině zajde, rozhodne v armádním střetnutí finálně hlavně Putin.

Nejnovější vývoj neustále aktualizován ZDE

Co však Ukrajinu může udržet při životě i přes absolutní nepoměr vojenské síly, může být odpor ukrajinského národa. „Jako ruskojazyčný operační důstojník CIA ve výslužbě, který sloužil ve střední Asii a řídil agenturní protipovstalecké operace, jsem si nemyslel, že by Putin zaútočil na Ukrajinu, pokud by již neměl vymyšlený spolehlivý konec hry vzhledem k nákladům neřešitelného konfliktu. Ale Putinovy sebelepší plány by se mohly snadno rozpadnout tváří v tvář lidovému ukrajinskému národnímu odporu a povstání,“ míní bývalý zpravodajec.

Situace má nyní podle Londona dvojici možných vyústění, z nichž nepříliš dobře pro Putinův režim vyznívá i relativní úspěch při dobytí Kyjeva. „Pokud Rusko omezí svou ofenzivu na východ a jih Ukrajiny, suverénní ukrajinská vláda nepřestane bojovat. Bude se těšit spolehlivé vojenské a ekonomické podpoře ze zahraničí a podpoře sjednoceného obyvatelstva. Pokud však Rusko bude pokračovat v okupaci velké části země a nastolí v Kyjevě loutkový režim dosazený Kremlem, začne vleklý a trnitý požár,“ upozorňuje.

Putin bude podle bývalého důstojníka CIA čelit dlouhému a krvavému povstání, které by mohlo zasáhnout i blízké Bělorusko ovládané Alexandrem Lukašenkem či destabilizovat vzdálenější Kazachstán. Dokonce by se prý mohla nestabilní situace přenést i do samotného Ruska. „Putin nemusí být připraven na povstání,“ míní.  

Nebylo by to prý podobné, o čemž vědí své i samotní Američané. Válka velmoci proti slabšímu nepříteli, která již předem vypadala jasně, se po zabřednutí do problémů v důsledku nepříliš promyšleného „konce hry“ projevila například při invazi Spojených států ve Vietnamu či v Iráku. S Afghánistánem se pak pojí neblahé vzpomínky jak Washingtonu, tak i Moskvy.

„Rusko se pravděpodobně může zmocnit libovolné části ukrajinského území. Plány na pacifikaci Ukrajiny však budou vyžadovat mnohem více než záložní síly, které by podle Putinových návrhů mohly obsadit území jako ‚mírové jednotky‘ po splnění počátečních bojových cílů. Díky Putinově agresi na Ukrajině vzrostl protiruský zápal a domácí nacionalismus,“ shrnuje London. Ukrajinci podle jeho mínění dobře vědí, že jim nikdo na bojišti nepomůže, a tak jejich strategie spočívá ve „vykrvácení Moskvy tak, aby se okupace stala neudržitelnou“.

Bývalý zpravodajský velitel ukazuje, že zemi navíc pomáhá poloha v blízkosti členů NATO, které díky tomu může povstalce dlouhodobě zásobovat či případně podnítit nepokoje v Bělorusku. Skrytě spolupracovat s ukrajinským odbojem by také mohla i současná vláda navenek neutrálního Moldavska.

Jak se podle něho Spojené státy naučily ve Vietnamu a Afghánistánu, povstání, které má spolehlivé zásobovací linie, dostatečné rezervy bojovníků a útočiště za hranicemi, se může „udržet do nekonečna“, oslabit vůli okupační armády bojovat a vyčerpat politickou podporu okupace doma.

„Rusko by si také muselo dvakrát rozmyslet, než by se pokusilo pronásledovat povstalce přes hranice například do Polska, protože takové akce by mohly vyvolat válku s NATO,“ nastiňuje.

Rusko prý musí počítat s tím, že pokud zůstane stát životaschopná, nezávislá Ukrajina, ať už řízená z Kyjeva nebo Lvova, mohou jí Spojené státy a jejich spojenci v NATO otevřeně pomáhat při její obraně zbraněmi, výcvikem a penězi. V případě celkového obsazení Ukrajiny by pak akorát CIA podle Londona přešla na tajnou pomoc povstalců, podobně jako to Spojené státy činily v případě iráckých Kurdů před invazí v roce 2003.

Přikládá, že lednová zpráva Yahoo News již popisuje tajný výcvikový program CIA pro elitní ukrajinské jednotky speciálních operací a další zpravodajský personál, který začal roku 2015, a Rusko by tak sice zprvu nemuselo pocítit silný odpor, při delší okupaci Ukrajiny by již muselo být na pozoru. „I jako Američan jsem se v roce 2002 mohl snadno procházet po ulicích nebo večeřet v kavárnách Kábulu a v roce 2003 v Bagdádu, aniž mě to zajímalo. Ale o rok či dva později jsem musel nosit neprůstřelnou vestu a doprovázet mě ochranka,“ vzpomíná London.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…