Tak nic. Pokuty na nenošení roušek neplatí

04.05.2020 9:41

Rozhodnutí pražského městského soudu z minulého týdne, kterým byla zrušena čtyři opatření ministerstva zdravotnictví, nahraje i hříšníkům, kteří by měli platit za koronavirové přestupky. Píše o tom dnešní deník Právo.

Tak nic. Pokuty na nenošení roušek neplatí
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Podle informací deníku Právo by mohlo jít zhruba o dvě třetiny z 5400 přestupků, které policie řešila podle zákona na ochranu veřejného zdraví. Celkem by tak mohlo jít o více než 3500 skutků. Podle mluvčího policejního prezidia Ondřeje Moravčíka šlo nejčastěji o nerespektování povinnosti nosit roušku, nepovolené shlukování se a provozování restaurací či občerstvovacích zařízení.

"Centrálně nerozlišujeme data ze zrušených nařízení a z těch platných. Řádově však bude muset být ukončeno tisíce správních řízení,“ uvedl Moravčík. A dodal, že policie plně respektuje stanoviska vlády. "Policisté vždy byli připraveni plnit úkoly z nich vyplývající, proto nemůže být řeč o tom, že by byli naštvaní. Hodnotit v tomto duchu kroky vlády nám nepřísluší,“ dodal mluvčí.

O tom, že správní řízení budou muset být zastavena, protože vznikla na základě nezákonných nařízení, informoval minulý týden ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). 

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…