Tak pozor. Celý svět řve na Trumpa kvůli Rusku, ale politik zahřměl na kritiky: Tady někdo půjde do kriminálu. A začal se jich ptát

15.02.2017 8:20

Rezignace hlavního bezpečnostního poradce prezidenta Donalda Trumpa Michaela Flynna je podle všech věcí, která vrhá stín na celou Trumpovu administrativu. Je však otázkou, kdo je viníkem této personální rošády jen necelý měsíc po inauguraci do úřadu. Někteří již upozorňují, že základní linka, kterou představil silně protitrumpovský The Washington Post, je značně problematická.

Tak pozor. Celý svět řve na Trumpa kvůli Rusku, ale politik zahřměl na kritiky: Tady někdo půjde do kriminálu. A začal se jich ptát
Foto: donaldjtrump.com
Popisek: Donald Trump

Že je celá věc pro novou administrativu mimořádně nepříjemná, v tom se shodují víceméně všichni. Anglická verze německého webu Deutsche Welle s gustem připomněla, že od doby, kdy prezident Dwight Eisenhower instituci „poradce pro národní bezpečnost“ zřídil, se v ní vystřídaly nejrůznější osobnosti od Henryho Kissingera po Condoleezzu Riceovou, žádná z nich se však nemusela balit ani ne tři týdny po nástupu do funkce. „Prezident Trump se zase jednou zapsal do historie,“ konstatuje web.

Ten následně vyjadřuje názor, že Flynn měl rezignovat už dávno, minimálně poté, co nepřesnými informacemi postavil do vrcholně trapné pozice viceprezidenta Michaela Pence, který jej nejprve hájil a ujišťoval veřejnost, že se poradce při hovoru s ruským velvyslancem o Obamových sankcích proti Moskvě vůbec nebavil.

CELÝ TEXT Z DEUTSCHE WELLE

A nakonec dodává, že vůbec nejlepší by bylo, kdyby Flynn nebyl do funkce bezpečnostního poradce vůbec jmenován. Už proto, že se dávno vědělo, jaký je pan poradce „hrubý islamofob“, a že má náklonnost k Rusku. Upozorňovali na to prý i republikáni, nicméně Donald Trump je neposlechl – a teď nese důsledky.

Anketa

Máte rádi Českou televizi?

4%
96%
hlasovalo: 12721 lidí

Jakkoliv existuje shoda, že aféra celou administrativu mimořádně poškozuje, někteří už upozorňují, že na celé kauze mají zásadní podíl lidé, jejichž prostřednictvím se bezpečnostně mimořádně citlivý hovor na lince budoucí poradce pro národní bezpečnost – ruská ambasáda ve Washingtonu dostal do deníku The Washington Post. Ten je nejostřejším Trumpovým kritikem, o víkendu mezi seriózními komentáři zveřejnil analýzu, jaké možnosti dává Ústava k odstranění Trumpa z úřadu, a na celé aféře se s mimořádnou chutí vyřádil.

Washington Post ve svém článku odkazoval na „devět zdrojů z řad bývalých i současných vysoce postavených zpravodajských důstojníků“. Všichni měli působit v agenturách, které monitorují komunikaci cizích diplomatů, a právě touto cestou byl hovor Flynna s ruským velvyslancem Seggejem Kysljakem zaznamenán.

Předseda výboru Sněmovny reprezentantů pro zpravodajskou činnost David Nunes natvrdo řekl, že lidé, kteří stojí za únikem Flynnova hovoru, patří do vězení. „Těch devět lidí patří do vězení. Jednoznačně porušili zákon, předávali utajované informace,“ řekl kongresman Nunes, republikán z Kalifornie.

O NÁZORU KONGRESMANA NUNESE VÍCE ZDE

Podle něj jsou jen dvě možnosti, jak mohou zpravodajské služby zachytit hovor takto vysoce postaveného amerického úředníka. Buď by on sám musel porušit bezpečnostní předpisy, nebo by musel existovat soudní příkaz k jeho odposlechu. Za jiných okolností musí být jeho komunikace chráněna.

Že by existoval soudní příkaz, o tom podle kongresmana lze velmi úspěšně pochybovat. „Jsem si velmi jistý, že FBI neměla příkaz k odposlechu Michaela Flynna. K tomu se musí sejít soud, je třeba dost papírování. Proto si myslím, že takový příkaz neexistuje,“ říká Nunes.

„Tajné služby mají chránit identitu a slova nevinných Američanů,“ upozorňuje dále. „Přesto Washington Post tvrdí, že mluvil hned s několika zpravodajci, kteří tvrdí, že vědí, co pan Flynn v hovoru říkal,“ pozastavil se.

Bílý dům by se podle něj měl okamžitě obrátit na Národní bezpečnostní agenturu s dotazem, proč nebyl Michael Flynn chráněn tak, jak má podle zákona být. A pokud k tomu byl zákonný důvod, mělo by být vysvětleno, jaký.

Pokud by to tak bylo, měl by o tom být informován prezident Trump a rovněž americká veřejnost. Žádné takové informace se však doposud neobjevily. Nunes sám se prý v rámci svých kompetencí šéfa bezpečnostního výboru Sněmovny pokusí zjišťovat u FBI, jak se celý příběh odehrál.

Torpédo v Trumpově boku

Vyšetření tohoto zákulisí Flynnova telefonického skandálu by bylo velmi vhodné. Aféra má totiž bezesporu devastující účinek na celou Trumpovu administrativu. Komentátor MF DNES Milan Vodička, dlouholetý zpravodaj deníku v USA, ji v komentáři pro svůj deník dokonce nazval „torpédem v boku Trumpovy lodi“.

Na věrohodnosti kvůli tomu získávají všechny poplašné zprávy a drby, které již od listopadového zvolení šíří všichni Trumpovi oponenti. V tomto směru je Flynnova aféra mnohem větším průšvihem než tahanice s jakýmsi státním zástupcem ze státu Washington o imigrační dekret.

Vodička to demonstruje na příkladu kauzy severokorejského raketového testu. Zprávu o něm Trump dostal shodou okolností zrovna ve chvíli, kdy večeřel s japonským premiérem, který byl právě na návštěvě USA. Trump začal společně s premiérem vydávat rozkazy přímo od restauračního stolu. Zatímco u Obamy by tomu nikdo nepřikládal význam, v atmosféře rozjitřené Flynnovým skandálem se náhle vyrojilo množství expertů, kteří Trumpovo chování vykládali jako skandální porušení všech bezpečnostních procedur.

Improvizovaná tisková konference k Severní Koreji přímo před restaurací:

Kromě toho samozřejmě hraje roli, že neobratný skandál se týká právě vztahů s Rusy, které protitrumpovská média ráda vykládají jako významné strůjce Trumpova zvolení a Obamovou končící administrativou rozvířený skandál ruských hackerů tyto nálady jen přiživil.

Proto podle Vodičky bylo odvolání Flynna nezbytné, přestože to Trumpa prý musí lidsky mrzet, neboť Flynn s ním odtáhl celou kampaň a dokonale spolu souzněli například v názoru na islamistické radikály.

Navíc, jak komentátor upozorňuje, torpédování Bílého domu zdaleka nekončí. Čím dál více prý sílí spekulace, že po Flynnovi skončí i extravagantní mluvčí Sean Spicer a možná dokonce i personální šéf Bílého domu (jakýsi washingtonský Vratislav Mynář) Reince Priebus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…